Cottage pie
Sokat nézek angol főzősműsorokat, visszatérő momentum a cottage pie. Gyakorlatilag paradicsomos darálthúsos ragu, zöldségekkel dúsítva, ennek a tetejére kerül a törtkrumpli, arra pedig a reszelt sajt. Az étel állítólag onnan ered, hogy a vasárnapról megmaradt sülthúst összevágták, arra rádobták az éppen otthon talált zöldséget, aztán bedugták a sütőbe.
Hozzávalók, 4 személyre:
1 kg krumpli
50 dkg darált hús (hagyományosan marha, én disznót használtam)
50 dkg vegyes zöldség (én mirelit mexikói zöldségkeveréket használtam, mert az volt a mélyhűtőben)
1 konzerv sűrített paradicsom
15 dkg sajt
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
majoranna
zsálya
kakukkfű
só
bors
szerecsendió
2 dl tej
4 evőkanál vaj
A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vegyes zöldséget és a fűszereket, majd felöntjük vízzel. Amikor majdnem elfőtte a vizet, akkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd besűrítjük.
A krumplit héjában megfőzzük, összetörjük, vajjal, tejjel, sóval, borssal és szerecsendióval krémesre keverjük.
A ragut eloszlatjuk a tepsiben, rákenjük a krumplit, majd megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Megjegyzések