Bodzaszörp
Volt már rapid bodzaital, legyen most egy lassú, de tartós változat: a bodzaszörp. Ez a recept tavalyi, akkor bevált, idén is ezt fogom használni. Elég aromás, kicsit "töményebb", mint a bolti, viszont nem annyira édes.
Hozzávalók:
- 20 nagy bodzavirágernyő
- 6 liter forró víz
- 4 kg cukor
- 3 nagy felkarikázott citrommal
- 2 zacskó (20 dkg) citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
A virágokat betettem egy nagy edénybe. Ráöntöttem 6 liter forró vizet, hozzáöntöttem a 4 kg cukrot, kinyomkodtam bele a citromokat, majd azokat is hozzáadtam a keverékhez és feloldottam benne 20 dkg citromsavat. Ez a szirup állt 2,5 napot, ekkor átszűrtem, felforraltam, és amikor kihűlt, akkor belekevertem a nátrium-benzoátot, majd üvegekbe töltöttem.
Megjegyzések