Málnás-mentás tiramisu
A dolog úgy kezdődött, hogy van otthon egy málnabokor. Vigyorogtak rajta a szép kis málnák, én meg megkívántam valami málnás süteményt. Eredetileg málnás krémest szerettem volna csinálni, de ahhoz kevés volt a gyümölcs. Aztán, mint utóbb kiderült ehhez is, de majd Ti okosabbak lesztek, meg én is legközelebb. :) Tépkedtem hozzá mentát is a kertből, mert annyira jó illata van, meg nem is én lennék, ha nem variálnék egy kicsit az ízekkel :D Anyukámék szerint ez olyan "fagyi" ízű, valószínűleg a krém miatt. A receptet kicsit átgyúrtam, de azért odaírom, hogy eredetileg mit használtam.
Hozzávalók:
- kb. 10 dkg málna (nem mértem le, rossz vagyok, na)
- kb. 15 nagyobb levél borsmenta (ez volt a kertben)
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3 dl víz (ez az én verziómban nem szerepelt) vagy 2 dl málnaszörp (ez szerepelt)
- 4 dl növényi tejszín (Hulala, ezt le kell írnom, valaki a családban nagyon jót szórakozott rajta)
- 25 dkg mascarpone
- 2 kis csomag babapiskóta (talán 8 db van egyben... nem figyeltem, nem emlékszem, na rossz vagyok, mondtam már :D)
A málnát és a mentát a mézzel és a citromlével és a citrom héjával felteszem főni, és addig főzöm, amíg finom illatú, viszonylag egyenletes masszává válik. Ezen a ponton az előrelátó cukrászpalánta felönti a masszát 2 dl vízzel, összeforralja, aztán leszűri, ha nem szereti a kis darabkákat. Én nem öntöttem fel, úgyhogy szörpöt használtam a továbbiakban.
A piskótát leteszed egy hosszúkás edénybe, rálocsolod a málnás-mentás szósz egy részét, kb 1 decit tegyél belőle félre.
A tejszínt verd fel keményre és keverd simára a mascarponéval. Én növényi tejszínt használtam, az édesített, ha nem ilyet használsz, akkor tegyél hozzá annyi porcukrot, hogy megfelelően édes legyen (kb 2-3 evőkanál bőven elég szokott lenni). A krém felét kend rá a málnás piskótára. A másik feléhez keverd hozzá a maradék málnás szószt, majd kend a fehér krém tetejére. Hűtőben pihentesd pár órát :)
A piskótát leteszed egy hosszúkás edénybe, rálocsolod a málnás-mentás szósz egy részét, kb 1 decit tegyél belőle félre.
A tejszínt verd fel keményre és keverd simára a mascarponéval. Én növényi tejszínt használtam, az édesített, ha nem ilyet használsz, akkor tegyél hozzá annyi porcukrot, hogy megfelelően édes legyen (kb 2-3 evőkanál bőven elég szokott lenni). A krém felét kend rá a málnás piskótára. A másik feléhez keverd hozzá a maradék málnás szószt, majd kend a fehér krém tetejére. Hűtőben pihentesd pár órát :)
És bár a sütemény korábbi, boldog Midsommert mindenkinek :)
Megjegyzések
szepy szepsegtar.blogspot.com
Örülök, hogy tetszik az oldal :) Köszi a tippet, jelentkeztem is nálunk.
Mandy