Zongorabillentyű
Liszt nélküli sütemény, nekem nagyon ízlik, bár tény, hogy kissé tömény :) A sütésnél figyelj arra, hogy ne süsd, hanem szárítsd, mintha habcsókot készítenél, különben felpúposodik.
Hozzávalók:
A tisztított diót apróra daráljuk, összekeverjük a porcukorral és a tojássárgájával. Szintén a tojástól függ a dolog, van amikor kell még hozzá dió és cukor, formázható, viszonylag kemény tésztát kell kapnod, az a lényeg, hogy ne ragadjon. A tésztát kisebb darabokra vágjuk, hengereket sodrunk belőlük, azokat ellapítjuk.
A tojásfehérjét kikeverjük a maradék porcukorral, kenhető, de nem folyós masszát kell kapnunk. A masszát rákenjük a diós lapokra, azokat ujjnyi darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőben szárítjuk.
A szárításhoz a sütőt melegítsd fel 120 fokra, majd tedd be a süteményt, de az ajtót hagyd egy kicsit nyitva - ha kell, támaszd ki -, így süsd kb egy órát. Ekkor vedd ki, nézd meg, hogy jó-e már. Ha nem, akkor tedd vissza még, 15 percenként ellenőrizd. Akkor jó, ha már szép kemény a tetején a máz, és az alja sem nedves.
Hozzávalók:
- 25 dkg tisztított dió
- 25 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
A tisztított diót apróra daráljuk, összekeverjük a porcukorral és a tojássárgájával. Szintén a tojástól függ a dolog, van amikor kell még hozzá dió és cukor, formázható, viszonylag kemény tésztát kell kapnod, az a lényeg, hogy ne ragadjon. A tésztát kisebb darabokra vágjuk, hengereket sodrunk belőlük, azokat ellapítjuk.
A tojásfehérjét kikeverjük a maradék porcukorral, kenhető, de nem folyós masszát kell kapnunk. A masszát rákenjük a diós lapokra, azokat ujjnyi darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőben szárítjuk.
A szárításhoz a sütőt melegítsd fel 120 fokra, majd tedd be a süteményt, de az ajtót hagyd egy kicsit nyitva - ha kell, támaszd ki -, így süsd kb egy órát. Ekkor vedd ki, nézd meg, hogy jó-e már. Ha nem, akkor tedd vissza még, 15 percenként ellenőrizd. Akkor jó, ha már szép kemény a tetején a máz, és az alja sem nedves.
Megjegyzések