Mac&Cheese
Mindig is fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi is olyan jó a sajtos makaróniban, leánykori nevén Mac&Cheese-ben, hogy az angolszászok annyira odavannak érte. A válasz: fogalmam sincs. Finom? Az. Laktató? Az. Gyorsan elkészül? Igen. Sokat kell vele pepecselni? Nem. De mégis, attól ez még csak egy egyszerű csőbensült tészta... Lehet, hogy épp ezért szeretik? :)
Párommal egyességre jutottunk: mi ilyet enni akarunk. Azonnal. Dacolva a hőséggel, feláldozva a szabadnapom pár óráját elmentünk bevásárolni, aztán pedig összekotyvasztottam két film között. Nem nagy ördöngősség az egész: az ember felteszi főni a makarónit, kotyvaszt egy adag sajtszószt, összezutyizza, elteríti egy tepsiben, megszórja sajttal, sütőbe tolja: E' voila: kész. Nagyon laktató, nem kell belőle egyszerre sokat enni, felmelegítve is finom.
Hozzávalók, 4 személyre:
A makarónit sós vízben feltesszük főni, az a cél, hogy kb addig főzd, amíg éppenhogy átfő a közepe, de ne legyen még puha. Amíg fő a tészta elkészítjük a besamelt: a vajat/margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük tejjel és csomómentesre keverjük. Ezt a legegyszerűbb habverővel csinálni. Ezután hozzáadjuk a fűszereket: só, bors, reszelt fokhagyma, szerecsendió, oregánó, jól elkeverjük, lehúzzuk a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a reszelt sajt kétharmadát.
A sajtszószt és a makarónit összeforgatjuk, tűzálló tálba vagy tepsibe halmozzuk, elterítjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és mehet is az előmelegített sütőbe kb 15-20 percre, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Párommal egyességre jutottunk: mi ilyet enni akarunk. Azonnal. Dacolva a hőséggel, feláldozva a szabadnapom pár óráját elmentünk bevásárolni, aztán pedig összekotyvasztottam két film között. Nem nagy ördöngősség az egész: az ember felteszi főni a makarónit, kotyvaszt egy adag sajtszószt, összezutyizza, elteríti egy tepsiben, megszórja sajttal, sütőbe tolja: E' voila: kész. Nagyon laktató, nem kell belőle egyszerre sokat enni, felmelegítve is finom.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 30 dkg makaróni ( szárazon mérve) (~120 ft)
- 4 evőkanál vaj/margarin (~ 100 ft)
- 4 evőkanál liszt (~ 10 ft)
- 4 dl tej (~ 80 ft)
- 30 dkg reszelt sajt (mi eidamit használtunk, de el tudom képzelni valami karakteresebb sajttal vagy vegyesen többféle sajtból) (~300 ft)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál oregánó
- só (számoljunk rá összesen 10 forintot)
A makarónit sós vízben feltesszük főni, az a cél, hogy kb addig főzd, amíg éppenhogy átfő a közepe, de ne legyen még puha. Amíg fő a tészta elkészítjük a besamelt: a vajat/margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük tejjel és csomómentesre keverjük. Ezt a legegyszerűbb habverővel csinálni. Ezután hozzáadjuk a fűszereket: só, bors, reszelt fokhagyma, szerecsendió, oregánó, jól elkeverjük, lehúzzuk a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a reszelt sajt kétharmadát.
A sajtszószt és a makarónit összeforgatjuk, tűzálló tálba vagy tepsibe halmozzuk, elterítjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és mehet is az előmelegített sütőbe kb 15-20 percre, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Megjegyzések
:D