Mazsolás-mákos zsemle
Gabriella holland mazsolás zsemléjét vettem alapul ehhez a péksütihez. Bár az eredmény nem teljesen olyan lett, mint amire számítottam, azért nagyon ízlett :)
Hozzávalók, 6 nagy zsemléhez:
- 1,5 dl tej
- 1 felvert tojás
- 0,5 dl olaj
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- só
- 1,5 ek fahéj
- 1 kocka élesztő
- 10 dkg mazsola
- 5 evőkanál mák
Lusta voltam, szóval mindent beletettem a kenyérsütőgép üstjébe: alulra a folyékonyakat, bele az élesztőt, rá a szárazakat. Beállítottam dagasztás programra, aztán vártam :) Ha nincs kenyérsütőgéped, akkor futtasd fel az élesztőt tejben a cukorral, dolgozd össze a tésztát, és meleg helyen keleszd kétszeresére.
Ezután gyúrd kicsit át, vágd hat részre (ha túl nagynak találod a zsemléket, akkor többre), pihentesd 20 percet, majd süsd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig, tűvel ellenőrizd, hogy átsültek-e már :)
A még meleg zsemléket kend át tejjel, takard le vagy még melegen fogyaszd el.
Ezután gyúrd kicsit át, vágd hat részre (ha túl nagynak találod a zsemléket, akkor többre), pihentesd 20 percet, majd süsd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig, tűvel ellenőrizd, hogy átsültek-e már :)
A még meleg zsemléket kend át tejjel, takard le vagy még melegen fogyaszd el.
Megjegyzések