Könyvből főzni
Sok rossz szokásom van, az egyik, hogy nem tudok úgy eljönni a könyvesboltból, hogy ne vegyek meg legalább egy nagyon-jó-áron-nagyon-praktikus szakácskönyvet. Ezek közös jellemzője, hogy igényesek, szép, vastag papírra vannak nyomva, színesek, sok kép van bennük (én szeretem, ha van kép ahhoz, amit el szeretnék készíteni), no és persze sok-sok recept. Az alap eljárás az, hogy fogom a könyvet, kifizetem, hazaviszem, nézegetem, napokig, ott van az ágyam mellett, aztán egyszercsak felkerül a polcra és ott marad. Jön a következő. Igen, egy lépés kimaradt: főzök belőle. Az igazság az, hogy az esetek elenyésző részében szoktam főzni belőlük. Miért? Van több Jamie Oliver könyvem is. Lapozgatom, gyönyörűek a képek, egyszerűek a receptek, DE: mikor hozzálátok átgondolni, hogy mit is kell vennem, rájövök: nálunk nincs 30 féle tengeri hal (Angliában, ugye, ez nem gond, ott a Tescoban is vehetsz, amit szeretnél, mert van tengerük), a zöldségekről ne is beszéljünk. Van egy könyv, amit nagyon megbántam, hogy megvettem, az Olasz kaják. Szinte nincs is benne olyan étel, amit el tudnék készíteni (főként anyagi okokból, én nem járok Bécsbe bevásárolni :D ).
Gordon Ramsaynek, kedvenc britt konyhafőnökömnek volt egy akciója egyszer, hogy küldjék be neki azokat a sztárszakács könyveket, amiket megvettek ugyan, de még egyetlen egy receptet sem főztek meg belőle. Volt közte olyan könyv is, amit ő jegyzett.
Nos, csak azt szeretném kihozni ebből a szösszenetből, hogy Ti, ha vesztek valamilyen szakácskönyvet (tekintsünk el ettól, hogy sztárszakács jegyzi, vagy csak szimplán praktikusnak tűnt), akkor annak mekkora részét főzitek végig? Van olyan, amit tényleg végigfőztetek?
Van azért ellenpéldám is, szintén Jamie Oliver, a Jamie vacsorái. Abból rendszeresen főztem régen, szinte minden olyan receptet kipróbáltunk, amiben nincsenek olyan összetevők, amiért a tengerpartra kellene mennem (ebben a könyvben meglepő, de alig van halétel). És jók voltak.
Az alapszakácskönyvet meg nem említeném, szerintem az mindenkinek van otthon (nekünk két példány is, szétesve, meg egy újabb kiadás), a Horváth Ilona Szakácskönyv, azt nem a külcsín miatt veszi meg az ember :)
Van esetleg kedvenc receptetek, ami könyvből van? Van kedvetek kitenni a blogotokra? Lehet akár körkérdés is ;)
Elővettem a Jamie vacsoráit, leporoltam, hamarosan jön belőle recept is :)
A kép a kiadó oldaláról.
Gordon Ramsaynek, kedvenc britt konyhafőnökömnek volt egy akciója egyszer, hogy küldjék be neki azokat a sztárszakács könyveket, amiket megvettek ugyan, de még egyetlen egy receptet sem főztek meg belőle. Volt közte olyan könyv is, amit ő jegyzett.
Nos, csak azt szeretném kihozni ebből a szösszenetből, hogy Ti, ha vesztek valamilyen szakácskönyvet (tekintsünk el ettól, hogy sztárszakács jegyzi, vagy csak szimplán praktikusnak tűnt), akkor annak mekkora részét főzitek végig? Van olyan, amit tényleg végigfőztetek?
Van azért ellenpéldám is, szintén Jamie Oliver, a Jamie vacsorái. Abból rendszeresen főztem régen, szinte minden olyan receptet kipróbáltunk, amiben nincsenek olyan összetevők, amiért a tengerpartra kellene mennem (ebben a könyvben meglepő, de alig van halétel). És jók voltak.
Az alapszakácskönyvet meg nem említeném, szerintem az mindenkinek van otthon (nekünk két példány is, szétesve, meg egy újabb kiadás), a Horváth Ilona Szakácskönyv, azt nem a külcsín miatt veszi meg az ember :)
Van esetleg kedvenc receptetek, ami könyvből van? Van kedvetek kitenni a blogotokra? Lehet akár körkérdés is ;)
Elővettem a Jamie vacsoráit, leporoltam, hamarosan jön belőle recept is :)
A kép a kiadó oldaláról.
Megjegyzések
http://www.konyv-konyvek.hu/gasztronomia