(majdnem) Máglyarakás
Akartam sütni hétvégén máglyarakást. De valami nem jött össze, ez a hétvége már csak ilyen volt nekem :D Szóval, felvertem a habot. Két dolgot tudok elképzelni: kevés volt a fehérje vagy régi volt a tojás, de valahogy nagyon kicsi lett a hab :( Szerencsére az ízére nem volt panasz.
Hozzávalók, 1 közepes tepsihez:
- 1 kalács (~40 dkg)
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- egy marék mazsola
- egy marék darált dió
- 2 szép alma
- fahéj
- egy kis méz (nem volt itthon baracklekvár)
A kalácsot felszeleteljük, nagyobb darabokra tépkedjük és kibéleljük vele a tepsi alját. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd simára keverjük a tejjel. Ezután a tejes-tojásos keveréket kicsit folyamatosan kevergetve megmelegítjük, és leöntjük vele a kalácsdarabokat. Megszórjuk mazsolával és dióval. Az almákat meghámozzuk és nagyon vékonyra vágjuk*, összeforgatjuk a fahéjjal, majd elrendezzük a sütemény tetején. Előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük. Én megvártam, amíg finom sültalma illat lesz :). Közben felverjük a tojásfehérjét, ha kész, akkor óvatosan beleforgatunk kb 1 evőkanál mézet. Kivesszük a süteményt a sütőből, ráhalmozzuk a tojáshabot, majd visszatoljuk. Ha van felső sütés fokozat a sütődön, akkor tedd arra. Pár perc alatt megsül a tojáshab teteje, ekkor gyorsan ki kell venni.
Szeletelni is lehet, vagy csak kanállal szedni.
* Ha nem akarsz azzal szórakozni, hogy vékonyra vágod az almát, akkor vágd szélesebbre és párold meg egy kicsit.
Szeletelni is lehet, vagy csak kanállal szedni.
* Ha nem akarsz azzal szórakozni, hogy vékonyra vágod az almát, akkor vágd szélesebbre és párold meg egy kicsit.
Megjegyzések