Mustáros csirkemell krumplipürével
Nem olyan régen a Lidlben francia hetek voltak (minden évben kétszer van, kb), megmaradt pár dolog, amit kitettek az akciós állványra, többek között egy kis csomagot, amiben háromfajta mustár volt összecsomagolva: egy dijoni, egy petrezselymes és egy darabos, amiben még benne vannak a magok. Nagyon jó ára volt ahhoz, hogy kipróbáljuk, a három kis üveg került együtt 500 forintba. Nem csalódtunk, finom mind a három verzió. A darabossal kapcsolatban már volt egy elképzelésem, hogy mihez fogom felhasználni: hússzelet, só, bors, a teteje pedig megkenve a mustárral, sütőben sütve. Nyamm.
Mellé pedig valami, ami felfogja a szaftot, hogy semmi ne vesszen kárba: egy finom, kicsit kemény, krémes krumplipüré. Vasárnapi ebédnek is el tudom képzelni. Saláta körettel 90 napos diétában fehérjenapon fogyasztható.
Hozzávalók, 4 személyre:
A krumplipüréhez:
A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk, sós vízben feltesszük főni. A sütőt begyújtjuk, előmelegítjük 180 fokra. A csirkemelleket félbe vágjuk, majd hosszanti irányban ismét félbe. A darabokat kissé kiklopfoljuk. Meghempergetjük olajban, sózzuk, borsozzuk, egymás mellé tesszük őket egy tepsiben. A tetejüket megkenjük a mustárral majd óvatosan alájuk öntjük a vizet és lefedjük a tepsit alufóliával. 15 percre a sütőbe toltjuk.
A megfőtt krumplit összetörtjük, elkeverjük a vajjal, sóval, szerencsendióval, kakukkfűvel és tejjel. Addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Így egy kicsit kemény marad, ha folyósabban szeretitek, akkor tegyetek még bele egy kis tejet.
A tepsit megszabadítjuk az alufóliától, visszatoljuk a húst a sütőbe és addig sütjük, amíg pirosra nem sül, ez körülbelül még 10 perc. A kész húst még kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt tálaljuk.
Mellé pedig valami, ami felfogja a szaftot, hogy semmi ne vesszen kárba: egy finom, kicsit kemény, krémes krumplipüré. Vasárnapi ebédnek is el tudom képzelni. Saláta körettel 90 napos diétában fehérjenapon fogyasztható.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 2 egész csirkemellfilé (~80 dkg, 960 Ft)
- só
- bors
- olaj
- 4 teáskanál darabos mustár (kicsi üveg fele, a Lidl-ös verzióval számolva ~90 ft)
- 2 dl víz
- alufólia
A krumplipüréhez:
- 1,2 kg krumpli (~120 ft)
- 2 dl tej (~40 ft)
- 3 evőkanál vaj vagy margarin
- egy csipet őrölt szerecsendió
- kakukkfű (szárított is lehet, de ha van friss, azzal finomabb)
- só (fűszerek, vaj összesen legyen 200 ft)
A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk, sós vízben feltesszük főni. A sütőt begyújtjuk, előmelegítjük 180 fokra. A csirkemelleket félbe vágjuk, majd hosszanti irányban ismét félbe. A darabokat kissé kiklopfoljuk. Meghempergetjük olajban, sózzuk, borsozzuk, egymás mellé tesszük őket egy tepsiben. A tetejüket megkenjük a mustárral majd óvatosan alájuk öntjük a vizet és lefedjük a tepsit alufóliával. 15 percre a sütőbe toltjuk.
A megfőtt krumplit összetörtjük, elkeverjük a vajjal, sóval, szerencsendióval, kakukkfűvel és tejjel. Addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Így egy kicsit kemény marad, ha folyósabban szeretitek, akkor tegyetek még bele egy kis tejet.
A tepsit megszabadítjuk az alufóliától, visszatoljuk a húst a sütőbe és addig sütjük, amíg pirosra nem sül, ez körülbelül még 10 perc. A kész húst még kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt tálaljuk.
Megjegyzések