Garfield kedvence
És nem csak a nagy vörös macska imádja, hanem én is. Nem is tudom, miért nem csinálunk gyakrabban, nincs vele olyan sok munka. Ezt a gyönyörűséget Balázs csinálta. Szóval, lasagne vagy lasagna, kinek hogy tetszik. Mi a hagyományos paradicsomos-bazsalikomos verzióra szavazunk, sok besamellel. A tésztát a boltban vesszük, de előbb-utóbb csak ráveszem magam, hogy készítsek egyet a nagymamám tésztagépével.
Hozzávalók, 4 személyre:
Mi általában úgy csináljuk, hogy elkészítjük a kétféle mártást: egy "bolognait" és egy besamelt, aztán ezeket rétegezzük úgy, hogy tészta-bolognai-tészta-besamel- és így tovább. A végére marad a bolognai, annak a tetejére a besamel és rá a reszelt sajt meg a parmezán. Ez így megy a sütőbe, 180 fokra, amíg meg nem pirul a sajt.
A bolognai mártás a következőképpen készül: a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk egy kis olajon, erre jön a darált hús, ami lehet malacka vagy marha vagy vegyesen, addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Só, bors, egy nagy kanál bazsalikom, kevesebb oreganó, paradicsom. Vízzel felöntjük, készre pároljuk.
A besamelhez megolvasztjuk egy kis lábasban a vajat, majd elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és csomómentesre keverjük, majd felfőzzük, hogy sűrű mártást kapjunk. Én ehhez a műveletsorhoz szeretek habverőt használni, azzal sokkal könnyebb elboxolni a csomókat, mint a fakanállal. Só, fehérbors, szerecsendió kerül még a mártásba, és már lehet is kezdeni az építkezést. :)
Hozzávalók, 4 személyre:
- 1 doboz lasagne tészta
- 50 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis sűrített paradicsomkonzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- oregánó
- só
- bors
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- szerecsendió
- fehérbors
- 15 dkg sajt
- 2 evőkanál parmezán
- olaj
Mi általában úgy csináljuk, hogy elkészítjük a kétféle mártást: egy "bolognait" és egy besamelt, aztán ezeket rétegezzük úgy, hogy tészta-bolognai-tészta-besamel- és így tovább. A végére marad a bolognai, annak a tetejére a besamel és rá a reszelt sajt meg a parmezán. Ez így megy a sütőbe, 180 fokra, amíg meg nem pirul a sajt.
A bolognai mártás a következőképpen készül: a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk egy kis olajon, erre jön a darált hús, ami lehet malacka vagy marha vagy vegyesen, addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Só, bors, egy nagy kanál bazsalikom, kevesebb oreganó, paradicsom. Vízzel felöntjük, készre pároljuk.
A besamelhez megolvasztjuk egy kis lábasban a vajat, majd elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és csomómentesre keverjük, majd felfőzzük, hogy sűrű mártást kapjunk. Én ehhez a műveletsorhoz szeretek habverőt használni, azzal sokkal könnyebb elboxolni a csomókat, mint a fakanállal. Só, fehérbors, szerecsendió kerül még a mártásba, és már lehet is kezdeni az építkezést. :)
Megjegyzések