Patiszonragu
Tavasszal nagyon lelkes voltam, ültettem mindenfélét a kertbe, többek között patiszont. Telt múlt az idő, és bár nagyon száraz nyarunk volt, mégis megnőttek, és ontották magukról a kis csillagtököket. Amikor otthon voltam, mindig tudtam szedni, hoztam is magammal, felraktam őket a polcra. Egy idő után eljutottam arra a pontra, hogy kiütést kapok a rántott patiszontól, viszont valahogy meg kell tőlük "szabadulni". Egyik nap nagyon rossz idő volt, egész nap zuhogott az eső, nekem meg nem volt kedvem kimenni húsért az ebédhez, úgyhogy előszedtem egy patiszont a polcról. Nem bántam meg :)
Hozzávalók, 4 személyre:
1 nagyobb patiszon
1 kukorica konzerv
1 vörösbab konzerv
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
1 közepes lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
tárkony
só
bors
olaj
2 evőkanál krémsajt
10 dkg reszelt sajt
A patiszont meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk a robotgéppel, aki ügyes, az kézzel. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat, megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a patiszont. Só, bors, tárkony. Elforraljuk a levét, jöhet rá a kukorica és a bab. Kicsit átmelegítjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a víz fele elforrt, jöhet bele a tejszín és a keményítő. Még egyet forralunk rajta, szépen be kell sűrűdödnie. Elkeverjük benne a krémsajtot és már kész is. Tálaláskor szórd meg a tetejét reszelt sajttal és egy kis borssal. Pár hete vettem egy egész mókás tésztát, ami szerintem az Oroszlánkirály kukacaira hasonlít, abból főztem ki hozzá.
Megjegyzések