Szőlő chutney - VKF XXVIII.
Az aktuális Vigyázz Kész Főzz forduló témájának, a szüretnek nagyon örültem, köszönöm Trinity. Egyrészt szeretem a szőlőt, másrészt a szüret nekem ünnep, így próbálkozom valami különlegessel előrukkolni. Elsőként essen szó a szőlő tartósításáról. A bort nyilván senkinek nem kell bemutatni, úgyhogy ez most kimarad. Két dolgot nagyon viszont régen szerettem volna már csinálni, az egyik a szőlőzselé, a másik a chutney. A recept amerikai, szerintem egész jó, fűszeres, de mégis gyümölcsös.
Na, de mi a szösz az a chutney? Ha nagyon szabadon akarom megfogalmazni a dolgot, akkor olyasmi, mintha a savanyúságot és a gyümölcsbefőttet egymásnak eresztenénk. Gyümölcsös, kicsit édes, kicsit fanyar, attól függően, hogy milyen gyümölcsből készül, de mindeközben csípős és fűszeres is. Én húsételek mellé ajánlom :)
Az eredeti recepthez képest csak két dolgot változtattam: került bele egy egész kicsi őrölt chili és több lett benne a gyömbér. Az íze? Hát, az valami elképesztő. Édes és csípős egyszerre, már van is egy ötletem, hogy mire fogom használni, ha "megért". Note-to-self viszont, hogy legközelebb vegyek kis üvegeket :)
Tehát a hozzávalók, 2 db, 5 dl-es üveg chutneyhoz:
A hozzávalókat jól összekeverjük egy nagyobb lábosban, felforraljuk. Gyöngyözve forraljuk, pároljuk, körülbelülegy két órát, amíg úgy felére esik össze a keverék. Tiszta üvegekbe töltjük, 10 percre vízfürdőbe tesszük őket, majd kihűtjük, legalább 12 órán át. Én belecsavartam őket konyharuhába, aztán mentek pihenni a polártakaróm alá. A chutney-t hagyni kell "érni", 1-2 hét kell, amíg összeérnek az ízek. Recept eredetije, angolul itt olvasható.
Na, de mi a szösz az a chutney? Ha nagyon szabadon akarom megfogalmazni a dolgot, akkor olyasmi, mintha a savanyúságot és a gyümölcsbefőttet egymásnak eresztenénk. Gyümölcsös, kicsit édes, kicsit fanyar, attól függően, hogy milyen gyümölcsből készül, de mindeközben csípős és fűszeres is. Én húsételek mellé ajánlom :)
Az eredeti recepthez képest csak két dolgot változtattam: került bele egy egész kicsi őrölt chili és több lett benne a gyömbér. Az íze? Hát, az valami elképesztő. Édes és csípős egyszerre, már van is egy ötletem, hogy mire fogom használni, ha "megért". Note-to-self viszont, hogy legközelebb vegyek kis üvegeket :)
Tehát a hozzávalók, 2 db, 5 dl-es üveg chutneyhoz:
- 1/2 kg magozott szőlő vagy eleve magnélküli
- 2 nektarin, magozva és szeletelve: az eredeti recept szerint hámozni is kellene, de én nektarint használtam, a héjától szép piros színe lett tőle a chutney-nak
- 1 egész citrom, kimagozva és szeletelve: én lenyúztam citrushámozóval a sárga héját, kidobtam a fehér részét és a gerezdeket vágtam össze
- 1,5 bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
- 1,25 bögre fehérbor ecet
- 1 összevágott hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál szárított chili
A hozzávalókat jól összekeverjük egy nagyobb lábosban, felforraljuk. Gyöngyözve forraljuk, pároljuk, körülbelül
Megjegyzések
a szőlőchutney valóban nagyszerű ötlet!
Köszönöm a részvételt!!
Palócprovence: Megnéztem a tiédet is, az is nagyon finom lehet, gondolom édesebb mint ez :)
Alíz: ha szereted az édes-csípős ízvilágot, szerintem nem fogod megbánni :)