Almás aranygaluska
Beindult nálam az "almaszezon", mint látható :) Amikor eljön az ősz, egyszerűen egyfolytában almás sütiket ennék, mindenbe belecsempészek egy kicsit. Így járt az aranygaluska is, baracklekvár helyett diós-fahéjas-almás tölteléket kapott. A süteményt feelingvideó-vágáshoz készítettem, miután előző nap a csapattársak döbbenten kérdezték, hogy "TE nem hoztál sütit????? Egy morzsát se??? Hát milyen gasztroblogger vagy te???". Úgyhogy vasárnap reggel szégyentől égő orcával hozzáláttam süteményt sütni, nehogy megint szó érje a ház elejét :) Sajnos külön nem tudtam lefotózni, mert egy morzsa se maradt...
Tegnap sütöttem még egy adagot, hogy Balázs is megkóstolhassa, az is finom lett.
Hozzávalók,egy 26 cm-es tortakarikához:
A Rabszolgába betesszük a kelt tészta hozzávalóit: élesztő elmorzsolva, tej, cukor, 2 tojás, só. Dagasztás fokozat, másfél óra. Addig lereszeljük az almát, összekeverjük a fahéjjal és 3 evőkanál cukorral. A diót nagyobb darabokra törük, a 2/3-át hozzákeverjük a fahéjas almához. Várunk. Amikor kész a kelt tészta, az almát kinyomkodjuk. Vajat olvasztunk, kikenjük vele a tortaformát. A tésztából gombócokat csipkedünk, megtöltjük őket az almás keverékkel és koncentrikus köröket építünk belőlük. Nekem most is földszintes maradt az építmény, de ha ügyesek vagytok, akkor lehet emeletesre is csinálni :) A tetejét illetve a rétegek között is megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk dióval és fahéjas cukorral. Hagyd kétszeresére kelni, aztán 180 fokra előmelegített sütő és kb. 30 perc.
Tegnap sütöttem még egy adagot, hogy Balázs is megkóstolhassa, az is finom lett.
Hozzávalók,egy 26 cm-es tortakarikához:
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- só
- 9 dkg vaj
- 2 közepes méretű alma
- 1 evőkanál fahéj
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál keményítő
- 3 marék dió
- a tetejére fahéjas porcukor
A Rabszolgába betesszük a kelt tészta hozzávalóit: élesztő elmorzsolva, tej, cukor, 2 tojás, só. Dagasztás fokozat, másfél óra. Addig lereszeljük az almát, összekeverjük a fahéjjal és 3 evőkanál cukorral. A diót nagyobb darabokra törük, a 2/3-át hozzákeverjük a fahéjas almához. Várunk. Amikor kész a kelt tészta, az almát kinyomkodjuk. Vajat olvasztunk, kikenjük vele a tortaformát. A tésztából gombócokat csipkedünk, megtöltjük őket az almás keverékkel és koncentrikus köröket építünk belőlük. Nekem most is földszintes maradt az építmény, de ha ügyesek vagytok, akkor lehet emeletesre is csinálni :) A tetejét illetve a rétegek között is megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk dióval és fahéjas cukorral. Hagyd kétszeresére kelni, aztán 180 fokra előmelegített sütő és kb. 30 perc.
Megjegyzések
Aham, a bandát meg jól elkapattad, ahogy látom :-))
Hát kérem, így jár, aki néha sütit visz:)) Már követelőznek a többiek:DDD