Hamis vadas zsemlegombóccal - VKF XXIX.


- Apu, szereted a vadast?
- Persze. Mi az?

Az én anyukám soha nem főzött vadast. Nagymamám se. Nekünk ez egyszerűen kimaradt. Úgyhogy, amikor először kezdtem el szemezni a vadassal, kézenfekvő volt, hogy megkérdezem az asztal másik oldalán rajzolgató Apukámat, hátha ő tapasztaltabb vadas-ügyben. Hát, nem volt az. A dolog - oldala, hogy fogalmunk sem volt, hogy milyen ízű lesz az eredmény, a + oldal viszont, hogy így nem is csalódhattuk, hiszen nem volt összehasonlítási alap. Egy barátnőm mondta egyszer, hogy majd a majdani Anyósnak olyat főzzek, amit nem evett még, mert azt nem tudja majd kritizálni :)))


Szóval, nekiálltam vadast készíteni. De nem volt vadhús, a család nagy része nem eszi meg a marhát, úgyhogy jön a hamisság és a szentségtörés: pulykamell. A zsemlegombóc viszont valódi. Mivel pulykamellet használok, a pácolás is sokkal rövidebb, általában előző este vagy ha vacsorára csinálom, akkor aznap reggel szoktam bepácolni a húst.
Zsemlegombóc készítésére ismerem én a szalvétás módszert, de valahogy én élvezem, hogy kis gombóckákat formázhatok a masszából :) Többek között ezeket a gombóckákat szeretném nevezni Max guruló gombócai közé az aktuális VKF fordulóban :)
Vadast azóta többször is készítettem, több forrásból kinéztem recepteket, ezt sikerült összegyúrnom belőlük, nekünk nagyon ízlik így.

Hozzávalók, 6 személyre:
A vadashoz:
  • 1 kg pulyamell
  • 1 csomag vadas fűszerkeverék, de ez helyettesíthető szemes borssal, borókabogyóval és babérlevéllel
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál mustár
  • kb 3 dl olaj
  • 5 szép szál sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 liter erőleves vagy leveskocka
  • 1 kis pohár tejföl
  • bors
  • 1 evőkanál oregánó
  • 3 babérlevél
  • 2 evőkanál cukor
A zsemlegombóchoz:
  • 5 szikkadt zsemle
  • 3 dl tej
  • bors
  • 3 tojás
  • liszt, amennyit felvesz, bocsánat, nem mértem le, kb 5-6 evőkanál
  • petrezselyzöld
Kezdjük az elején, pácoljuk be a húst. A húst kb 1 centiméteres szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megkenjük mustárral, rászeljük a hagymát és a fokhagymát. Rétegezzük, megszórjuk kissé megtört borssal, borókabogyóval és teszünk bele néhány babérlevelet is. Annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Hagyjuk érni.
A húst kissé lecsepegtetjük, egy széles lábasban lepirítjuk, amíg kifehéredik, majd áttesszük egy másik lábosba. Felöntjük annyi vízzel vagy erőlevessel, hogy egy ujjnyira ellepje. Ha vizet használunk, akkor most mehet bele az erőleveskocka. Csendesen forraljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor kiszedjük a főzőléből.

Közben elkészítjük a mártást. Mivel nekem nem állt a hagyma napokig a pácban, kiszedtem belőle és lepirítottam a hús után visszamaradt zsiradékban. Amikor megdinsztelődött, belekeverem a vékonyra kockázott répát és fehérrépát. Amikor átpirultak, megszórom a cukorral, kicsit hagyom karamellizálódni. Só, bors, oregánó, mustár. Teszünk bele a hús főzőlevéből, és alacsony lángon készre pároljuk. Nem kizárt, hogy el kell használni a hús összes főzőlevét, nekem el kellett, nagyon finom lesz tőle a szaft. Amikor a zöldségek megfőttek, botmixerrel krémesre turmixoljuk, és elkeverjük benne a tejfölt.
A hússzeleteket visszahelyezzük a szaftba, és összemelegítjük. Ezzel a vadas készen is van, rátérhetünk a zsemlegombócokra.

A zsemléket felkockázzuk, megpirítjuk. A tojásokat felverjük a sóval, borssal, összekeverjük a tejjel. A zsemlekockákat beleforgatjuk, átnyomkodjuk, amíg jól át nem ázik. Ezen a ponton sok múlik a zsömlén, ha még kemény a massza, akkor kell bele még tej, ha nagyon folyik, akkor liszt. Formázható masszát kell kapnunk. Mehet bele a petrezselyem is. Lobogó sós vízben kifőzzük a gombóckákat, a meleg mártással nyakon öntve tálaljuk :)

Megjegyzések

Alíz üzenete…
Nagyon tetszik ez a zsemlegombóc ötlet, fogok én is ilyet késziteni. :)
mandy tarragon üzenete…
próbáld ki, nagyon finom :)
trinity üzenete…
Hihi...Én is pulykamellből főzöm! És igazolom, hogy valóban nagyon finom!!!!
mandy tarragon üzenete…
Megnyugtató, hogy nem csak én követem el a szentségtörést :)

Népszerű bejegyzések