Diós-mákos zserbó



Palócprovencenál láttam egy olyan zserbó receptet, amit még én is hajlandó vagyok nemcsak, hogy elkészíteni, de megenni is :) Tudni kell, hogy nálunk az egész család nagy zserbó-fan, rajtam kívül, természetesen. Én ugyanis egyszerűen nem tudom megenni. Pedig szeretem az ilyen tésztát, szeretem a diót, szeretem a lekvárt, szeretem a csokit, de így, ebben a kompozícióban valahogy nem jön be. Viszont ez a mákos dolog, hát, meg kell mondjam, megmozgatta a fantáziámat. Karácsonyi sütemények, sokadik fejezet :) Ma voltunk Ildinél házavató bulin, ebből is vittünk egy dobozzal, sikeres volt.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 2 evőkanál)

A töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg darált dió
  • 1 üveg baracklekvár (szilva nem volt)
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg cukor

A máz:
  • 8 evőkanál cukrozott kakaópor
  • 1 dl víz
  • 5 dkg vaj (nem margarin!)

A hozzávalók bonyolult receptet sejtetnek, de ne tessék bedőlni, pofon egyszerű a dolog :) A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, elég kemény, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk, ehhez igazítsuk a tejföl mennyiségét. A tészta mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit, kb fél órát. A töltelékhez 20 dkg cukrot felfőzünk a vízben, majd felezzük és leforrázzuk vele a mákot és a diót. Jól átkeverjük, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Jöhet az összeállítás: a tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Jöhet a rétegezés. Tészta, megszúrkáljuk, rákenjük a lekvár negyedét, dió, tészta, szúrkálás, lekvár, mák, tészta, szúrkálás, lekvár, dió, tészta, szúrkálás, lekvár, mák, tészta, szúrkálás. 160 fokos sütő, kb. 40-45 perc. Ha kihűlt, lehet rátenni a mázat. A mázhoz a kakaót felfőzzük a vízben, amíg el nem kezd bugyborékolni, kb 5 percig kell főzni. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, majd a sütemény tetejére simítjuk. A máz dermedése után lehet is szeletelni.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Szuper, látom, még nyitva vannak, vinném amennyi még van, csomagolja kérem!:)
Palócprovence üzenete…
Nagyon jól néz ki! :)
mandy tarragon üzenete…
És olyan finom :)
Garffyka üzenete…
Hm, így még nem ettem zserbót, nagyon finom lehet.
Egy szeletkét (kettőt-tizet :) kérhetek?
mandy tarragon üzenete…
Persze, már küldöm is :)

Népszerű bejegyzések