Krtek kedvence
Balázzsal éppen szokásos nagybevásárlásunkat intéztük, amikor elsétáltunk a dobozos süteményporok mellett, és eszünkbe jutott a vakondtúrás torta. Természetesen nem vettük meg a port, viszont megegyeztünk, hogy fogok valamelyik nap sütni. Nagyon szeretem ezt a tortát, könnyű elkészíteni, gyorsan megvan és annál finomabb. A legnagyobb munka vele talán a csokireszelék gyártása, hogy ezt megspóroljuk, szerintem nem éri meg a dobozos verziót megvenni. Kisvakond rajongóknak kötelező :)
Hozzávalók:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral és a kakaóporral. Ha nem cukrozott kakaót használtok, akkor tegyetek bele még cukrot, nem akarjuk keserűre a tésztát. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, óvatosan belekeverjük a sárgáját és kanalanként a lisztet. Kivajazunk-kilisztezünk egy kapcsos tortaformát, beleöntjük a piskótatésztát, meleg sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük. Kivesszük a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét leforgácsoljuk. Én ehhez zöldséghámozót szoktam használni, frankón lehet vele szép kis forgácsokat csinálni. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a csoki gyorsan olvad. :)
A banánokat meghámozom, hosszában félbevágom. Egy banánt összetörök. A tejszínhabot felverem, belekeverem az összetört banánt és a csokiforgácsokat. A piskóta közepét kikaparom, de hagyok körben egy kb 1 centiméteres kávát. Az üregbe fektetem a banánokat, rákenem a tejszínes krémet. A kikapart piskótát összemorzsolom, és a tejszínkrém tetejére halmozom. Elpusztításig hűtőben tárolandó :)
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt + a formához
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál cukrozott kakaópor
- 4 kicsi banán
- 5 dl tejszín
- 5 dkg étcsokoládé
- só
- vaj a forma kikenéséhez
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral és a kakaóporral. Ha nem cukrozott kakaót használtok, akkor tegyetek bele még cukrot, nem akarjuk keserűre a tésztát. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, óvatosan belekeverjük a sárgáját és kanalanként a lisztet. Kivajazunk-kilisztezünk egy kapcsos tortaformát, beleöntjük a piskótatésztát, meleg sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük. Kivesszük a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét leforgácsoljuk. Én ehhez zöldséghámozót szoktam használni, frankón lehet vele szép kis forgácsokat csinálni. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a csoki gyorsan olvad. :)
A banánokat meghámozom, hosszában félbevágom. Egy banánt összetörök. A tejszínhabot felverem, belekeverem az összetört banánt és a csokiforgácsokat. A piskóta közepét kikaparom, de hagyok körben egy kb 1 centiméteres kávát. Az üregbe fektetem a banánokat, rákenem a tejszínes krémet. A kikapart piskótát összemorzsolom, és a tejszínkrém tetejére halmozom. Elpusztításig hűtőben tárolandó :)
Megjegyzések
Szüleimnél a komposztálóban lakik a vakond :)
De azóta megvan a normál recept is!:)
Nálunk az uram vaniliapudingot kevertet a tejszínhez,úgy is szuper,de attól laposabb a túrásom:-)))