Mákos csillag
Karácsonyi próbasütés, linzerek, második fejezet. Otthon voltam hétvégén, találtam csillag alakú kiszúróformát, úgyhogy most már tényleg látszik is rajta, hogy karácsonyra lesz :) Nyugi, addig majd sütök frisset, mert ez is elég gyorsan párolog...
Miközben sütöttem, mesélte a nagymamám, hogy az öregnagymama (= az ő nagymamája) karácsony előtt mindig rengeteg linzert sütött, kilyukasztották, aztán ezek voltak a karácsonyfán a díszek. Meg alma, dió és az Öregnagymama főzött szaloncukrot is. Becsomagoltak színes papírba, aztán január 13-ig nem szabadott hozzányúlni a fához. A két lány, nagymamám és a nővére mindig nagyon várták, hogy mikor lehet végre megbontani a fát, amit persze addigra a bátyjuk már rendszeresen lekopaszított... :) Idén lehet, hogy rakok én is egy-két linzercsillagot a fára.
Hozzávalók:
A lisztet elkeverjük a cukorral, a mákkal és a sóval. A vajat kisebb darabokra vágjuk és elmorzsoljuk a száraz összetevőkkel. A tojásokat kicsit felverjük, hozzáöntjük a keverékhez és gyorsan átgyúrjuk, kemény tésztát kell kapnunk. Az egész műveletet gyorsan kell csinálni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tésztát kb fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a formákat és sütőpapírral bélelt tepsiben kb 10-12 perc alatt megsütjük. Nekem a fenti mennyiségből 4 tepsinyi csillagom lett. Ha karácsonyfára szánjuk őket, akkor sütés előtt fogpiszkálóval vagy vékonyabb hurkapálcával lyukasszuk ki a csillagok egyik szárát.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- csipet só
- 2 tojás
- sütőpapír
- fólia
A lisztet elkeverjük a cukorral, a mákkal és a sóval. A vajat kisebb darabokra vágjuk és elmorzsoljuk a száraz összetevőkkel. A tojásokat kicsit felverjük, hozzáöntjük a keverékhez és gyorsan átgyúrjuk, kemény tésztát kell kapnunk. Az egész műveletet gyorsan kell csinálni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tésztát kb fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a formákat és sütőpapírral bélelt tepsiben kb 10-12 perc alatt megsütjük. Nekem a fenti mennyiségből 4 tepsinyi csillagom lett. Ha karácsonyfára szánjuk őket, akkor sütés előtt fogpiszkálóval vagy vékonyabb hurkapálcával lyukasszuk ki a csillagok egyik szárát.
Megjegyzések
Egyébént én gyúrtam keményebb mézeskalácsot,befújtam aranyra és azt is aggatok a fára. Szerintem szép!