Napraforgótallér - VKF XXX.


Ez a recept is könyvből van, annyira megtetszett a képe, hogy ki kellett próbálnom. A recept viszont korántsem egyértelmű, remélem, hogy így kell összeállítani :) Ízre, állagra jó, szerintem szép is. Karácsonyra egynek jó lenne. A receptet kicsit átgyúrtam, hogy egyértelműbb legyen.
Nagyon tetszenek ezek a kis helyes formák, a napraforgókupacokkal a tetejükön. Amikor először láttam, éppen Zsani sütiskönyvét lapozgattam, az Örömteli sütést. A könyvről tudni kell, hogy nagyon vastag, több mint 300 oldal, másfél kilós, és tele van gyönyörű képekkel és receptekkel, már több sütit is sütöttem belőle. Viszont van benne némi szerkesztési "hiba", a receptek összetevői ennél a receptnél is ömlesztve voltak, és nem volt egyértelmű, hogy akkor a tésztába a 10 dkg méz vagy az 1 evőkanál méz kerül-e :)
A Chef Viki által kiírt VKF fordulóra is benevezném, szerintem bárki örülne egy tányér magvas tallérnak a karácsonyfa alatt. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg liszt (a recept 25 dkg-ot ír, szerintem az kevés)
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál reszelt mandarinhéj (a recept citromot ír)
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:
  • 15 dkg napraforgómag
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • 5 dkg vaj
A tésztát gyorsan összegyúrjuk, hogy a vaj ne nagyon olvadjon fel, mert akkor folyni fog az egész. Viszonylag kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Formázzunk a tésztából cipót, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább fél órát. Közben melegítsük össze a töltelék hozzávalóit egy kisebb lábosban, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát kb fél centi vastagra nyújtjuk, nagyobb formákat vágunk ki belőlük (én virágos linzerformát és csillagot használam), a közepére halmozzuk a tölteléket és 180 fokon 10-12 percig sütjük, amíg a magok kapnak egy kis színt.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Tényleg de széééépek!:) És azok a hópelyhek!:))))
Csibe üzenete…
Én örülnék ;) Nagyon szépek!
trinity üzenete…
Guszták a sütik és a fotón a dekoráció is tökéletes!!!
Alíz üzenete…
Valóban nagyon jól néznek ki, biztos finomak is. :)
Chef Viki üzenete…
Napraforgó és édes íz... Micsoda kombináció! Szuper!
mandy tarragon üzenete…
köszi :)
Igazából egyre finomabbak, mert minden nap puhábbak lesznek egy kicsit.
A hópelyhekből meg annyira megtetszettek a Butlersben, tudtam én, hogy jók lesznek még valamire :)

Népszerű bejegyzések