Sütőtökleves gesztenyegombóccal
Remekül sikerült a tegnapi vacsi, végre sikerült a romokat is eltávolítanom, úgyhogy most jönnek a receptek :) Megfőztem újra a sütőtöklevest, néhány változtatással. Szerintem ez a verzió sokkal finomabb, a vendégeket is ezzel kínáltam meg :) Levesbetétnek tettem bele gesztenyepüréből gyúrt gombócokat is.
Hozzávalók, 4-5 személyre:
A sütőtököt meghámozom, kis kockákra vágom. A vajat megolvasztom a lábosban, ráteszem a sütőtököt, kicsit megpirítom. Ekkor jöhet rá a fahéj és a cukor. Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, felöntöm a tejjel és öntök még rá annyi vizet, hogy elfedje a tököt. Egy csipet só, rá a fedő és hagyom főni kis lángon, amíg szét nem fő. Ez úgy 15 perc. Lehúzom a tűzről, botmixerrel krémesre turmixolom.
A gesztenyét felvágom 15 részre, gombócokat formázok belőle, ezzel tálalom.
Hozzávalók, 4-5 személyre:
- 3/4 kg sütőtök (egy sonkatök felső részének a 3/4 része)
- 2 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- só
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 csomag gesztenyepüré
A sütőtököt meghámozom, kis kockákra vágom. A vajat megolvasztom a lábosban, ráteszem a sütőtököt, kicsit megpirítom. Ekkor jöhet rá a fahéj és a cukor. Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, felöntöm a tejjel és öntök még rá annyi vizet, hogy elfedje a tököt. Egy csipet só, rá a fedő és hagyom főni kis lángon, amíg szét nem fő. Ez úgy 15 perc. Lehúzom a tűzről, botmixerrel krémesre turmixolom.
A gesztenyét felvágom 15 részre, gombócokat formázok belőle, ezzel tálalom.
Megjegyzések