Mákos nudli
Amikor kicsi voltam, anyukám és a nagymamám mindig megengedte, hogy én csináljam a nudlikat. Összegyúrták a tésztát, felvágták, aztán sodorhattam napestig, kifőztük és lehetett hempergetni a mákba. A családi hagyományhoz híven megtartottam a krumpli főzővizét, és a tészta egy részét, abból kiváló levest lehet főzni :)
Hozzávalók:
A krumplit meghámozzuk, ha nagyobb akkor négybe vágjuk, a kisebbeket félbe, sós vízben megfőzzük. A krumplit kihalásszuk, összetörjük, hagyjuk kihűlni. Összegyúrjuk a liszttel, tojással, olajjal, ha szükséges, akkor sózzuk. Felvágjuk, hosszú hurkákat sodrunk belőle, felvágjuk, majd megsorodorjuk a nudlikat. Lobogó sós vízben kifőzzük, cukros mákba forgatjuk és tálaljuk. Aki szereti, tehet a tetejére lekvárt is.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt, attól függ mennyit vesz fel
- só
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- cukros mák ízlés szerint
A krumplit meghámozzuk, ha nagyobb akkor négybe vágjuk, a kisebbeket félbe, sós vízben megfőzzük. A krumplit kihalásszuk, összetörjük, hagyjuk kihűlni. Összegyúrjuk a liszttel, tojással, olajjal, ha szükséges, akkor sózzuk. Felvágjuk, hosszú hurkákat sodrunk belőle, felvágjuk, majd megsorodorjuk a nudlikat. Lobogó sós vízben kifőzzük, cukros mákba forgatjuk és tálaljuk. Aki szereti, tehet a tetejére lekvárt is.
Megjegyzések