Mandy szereti
... kiskanállal összetörni a karamellt a créme brülée tetején :) Épp mint Amélie. Hallgassátok meg eredetiben, olyan gyönyörű nyelv a francia, mintha folyamatosan szerelmes szavakat suttognának :)
Apukámtól kaptam a legutóbbi vásárban egy minilángszórót, mi másra is lenne értelme használni, ha nem créme brülée készítésre :) A recept a Nélkülözhetetlen Desszertek című könyvből van, jól bevált.
Hozzávalók, 6 személyre:
Hozzávalók, 6 személyre:
- 7,5 dl tejszín
- 2 vaníliarúd
- 8 tojássárgája
- 12,5 dkg cukor
- 3 teáskanál barnacukor
A vaníliarudakat ketté vágjuk, beletesszük a tejszínnel együtt egy lábosba és összemelegítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, hogy átvegye a vanília ízét. A rudakat kivesszük. A tojássárgáját kikeverjük a 12,5 dkg cukorral, majd összekeverjük a tejszínnel, és nagyon lassú tűzön krémmé főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, senki nem szereti a vaníliás rántottát. ;) A krémet szétosztjuk 6 formába, majd hagyjuk kihűlni, és pár órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kb. egy órával elkészítjük a karamellréteget. A barnacukorral megszórjuk a krémet, majd a minilángszóróval ráégetjük. Kézre, textíliákra vigyázni :)
Ha nincs lángszórónk, akkor a könyv szerint próbálkozhatunk grill alatt is: melegítsük fel alaposan a grillt, a formákat állítsuk jégkockák közé, és toljuk be a grill alá. Ez a jégkockás móka azért kell, mert a krémet nem szeretnénk felmelegíteni. Ha valaki próbálta már így, jó lenne, ha adna valami visszajelzést, hogy működik-e a dolog. :)
Ha kész a karamell, akkor még egy kicsit visszatehetjük a hűtőbe hűlni a krémet, de ne sokáig, mert a karamell csak ropogósan finom :)
Ha nincs lángszórónk, akkor a könyv szerint próbálkozhatunk grill alatt is: melegítsük fel alaposan a grillt, a formákat állítsuk jégkockák közé, és toljuk be a grill alá. Ez a jégkockás móka azért kell, mert a krémet nem szeretnénk felmelegíteni. Ha valaki próbálta már így, jó lenne, ha adna valami visszajelzést, hogy működik-e a dolog. :)
Ha kész a karamell, akkor még egy kicsit visszatehetjük a hűtőbe hűlni a krémet, de ne sokáig, mert a karamell csak ropogósan finom :)
Megjegyzések