Calzone avagy pizzapárna - VKF XXXI.
Amikor elolvastam Garffyka kiírását az újrahasznosítás jegyében, nekem valahogy egyből a calzone ugrott be, hiszen a maradék sült húsból, zöld-köretből, fél fej hagymákból, sajtvégekből végtelenül variálható töltelékek varázsolhatók. Jamie Oliver is megmondta, hogy a calzone olyan kenyér, amibe az olaszok mindent beledobálnak, ami épp a hűtőben van :)
Boldogult kollégista koromban volt egy időszak, amikor rengeteg calzonét ettünk. Egyszerű oka volt: olcsóbb volt, mint a pizza, és nem kellett azon küzdeni, hogy olyat vegyük, ami mindenkinek megfelel. Az én kedvencem a füstölt sajtos- sültcsirkés - lilahagymás változat volt, fokhagymás-tejfölös alapon. Aztán kb fél évvel a beetetés bevezetés után árat emeltek, elég csúnyán, úgyhogy leszoktunk róla és elkezdtünk főzni. Azóta nincs megállás :)
Hozzávalók, 2 személyre:
1 adag pizzatészta:
- 2,5 dl víz
- 37,5 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 1 kocka élesztő
- oregano
- bazsalikom
- majoranna
- fél pohár tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- sültcsirke (ha frissen csinálod, akkor kb 1 fél csirkemellnek megfelelő adag)
- két marék füstölt sajt
A pizzatésztát összeállíttatom a Rabszolgával. A dagasztó-kelesztő program 1,5 óra, addig bőven van idő összeválogatni a tölteléknek valót: a hagymát felszelni, a tejfölt kikeverni a reszelt fokhagymával, a csirkét nagyobb darabokra szedni, a sajtot lereszelni. Amikor kész a tészta, kicsit lisztezett deszkán átgyúrom, ketté választom, kinyújtom, töltöm, és hagyom kicsit kelni. Amíg kel, addig begyújtom a sütőt 180 fokra, mire bemelegszik, a tészta is megkel újra. Mehet be a pizzapárna, amíg szép ropogósra nem sül.
Ez a pizzatészta recept inkább ropogós, mint vastag és puha, mi így szeretjük :)
UPDATE:
Garffyka kérdezte, hogy hogyan lesz ilyen formája a szélének. Leírtam, hogy tekerni kell végig, de azt hiszem többet segít, ha Jamie megmutatja helyettem. 3:00-nál kezdődik a dolog. :)
Megjegyzések
Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)
Nem tudom mennyire volt érthető, de beteszek egy videót mindjárt, azon jól látni :)