Kelt kuglóf
A recept Mohától van, ezzel avattam fel a szilikon kuglófformámat. Az enyém nem lett olyan szép magas az övé, de az ízére nincs panasz :) Nem tudom miért van, de mostanában a kelt tészták sztrájkolnak ellenem, egyszerűen nem hajlandóak szép pufókra kelni... Biztosan ők sem szeretik a telet :) Pedig kevés jobb dolog van egy hideg téli estén vagy reggelen, mint a friss sütemény és egy bögre meleg kakaó.
A szilikonformát pedig meg kell dicsérjem, mindenféle hókuszpókusz nélkül kicsusszant belőle a süti :)
Hozzávalók:
Rabszolgával kezdünk, természetesen, nála jobban senki nem tud tésztát dagasztani :) Szóval, a kakaó kivételével minden megy az üstbe, dagasztó fokozat. Amikor éppen elkezdené keleszteni, leállítottam, ketté szedtem a tésztát, az egyik fele ment tálban letakarva egy meleg helyre. A másik fele vissza az üstbe a kakaópor és két evőkanál tej társaságában. Újra dagasztás, ezúttal hagyom végig a programot.
Kinyújtom mindkét felét, egymásra teszem és feltekerem, aztán mehet az egész kígyó a formába. Ha nem szilikonost használsz, akkor érdemes előtte kivajazni és morzsával kiszórni. Újabb egy óra kelesztés meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 50 percig kell sütni. Fontos, hogy várd meg, amíg teljesen kihűl és csak utána foszd meg a formától :)
A szilikonformát pedig meg kell dicsérjem, mindenféle hókuszpókusz nélkül kicsusszant belőle a süti :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kupak vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja- ezt én bizony kihagytam, egyszerűen nem szeretem a citromot a süteménybe- 2 evőkanál kakaópor ( a tészta felébe)
Rabszolgával kezdünk, természetesen, nála jobban senki nem tud tésztát dagasztani :) Szóval, a kakaó kivételével minden megy az üstbe, dagasztó fokozat. Amikor éppen elkezdené keleszteni, leállítottam, ketté szedtem a tésztát, az egyik fele ment tálban letakarva egy meleg helyre. A másik fele vissza az üstbe a kakaópor és két evőkanál tej társaságában. Újra dagasztás, ezúttal hagyom végig a programot.
Kinyújtom mindkét felét, egymásra teszem és feltekerem, aztán mehet az egész kígyó a formába. Ha nem szilikonost használsz, akkor érdemes előtte kivajazni és morzsával kiszórni. Újabb egy óra kelesztés meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 50 percig kell sütni. Fontos, hogy várd meg, amíg teljesen kihűl és csak utána foszd meg a formától :)
Megjegyzések
Akartam kérdezni, hogy melyik képpel neveztél a versenyre, megmutatod?
szepyke: http://kellegyrecept.blogspot.com/2010/01/edes-savanyu-csirke.html
ez volt az, nekem tetszett, bár tény, hogy kicsit világos :)
Csibe: küldöm, mit kérsz hozzá? Kakaót, karamellás tejet, forró csokit, macikávét, esetleg valami mást :)