Müzliszelet
Hargitai Beánál láttam még a régi blogjában, de szerencsére az újba is felkerült a recept. Annyira gusztán néztek ki a müzliszeletkéi, hogy egyszerűen ki kellett próbálnom :) Aztán a dolog váratott magára egészen addig, hogy most már tényleg ideje volt kezdenem valamit a felhalmozott mézes puffasztott búzámmal, úgyhogy kedden este, kihasználva a nyugodt nap - itthonról dolgoztam sztrájk miatt- utáni nyugodt estét kihasználva, kb 10 perc alatt megcsináltam a müzliszeletet. Az igazat megvallva, amikor lenyomkodtam a magkeveréket a tálba, komoly kétségeim voltak afelől, hogy nem marad-e morzsa az egész. :) Viszont nem maradt, a lényeg, hogy jó erősen le kell nyomkodni, aztán csak akkor szabad kivágni, amikor már jó kemény :)
Hozzávalók, egy 24 centis tálhoz:
A magokat, pelyheket egy nagy tálban jól elkeverjük. A vajat, a mézet és a cukrot összeolvasztjuk, majd jól összekeverjük a magvakkal, és belenyomkodjuk egy jénaiba, kerámiatálba vagy olyan tepsibe, amit késsel nyugodtan "kaparászhatunk". Hagyjuk teljesen kihűlni és megkeményedni, majd szeleteljük.
Hozzávalók, egy 24 centis tálhoz:
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg puffasztott valami (én tescos puffasztott mézes búzát használtam)
- 5 dkg dió, apróra törve
- 3 dkg tökmag
- 3 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 6 dkg méz
A magokat, pelyheket egy nagy tálban jól elkeverjük. A vajat, a mézet és a cukrot összeolvasztjuk, majd jól összekeverjük a magvakkal, és belenyomkodjuk egy jénaiba, kerámiatálba vagy olyan tepsibe, amit késsel nyugodtan "kaparászhatunk". Hagyjuk teljesen kihűlni és megkeményedni, majd szeleteljük.
Megjegyzések
Moha: ha teszel bele aszalt gyümölcsöt, akkor vagy több "ragasztó" kell bele, vagy kevesebb száraz anyag, különben szétesik :)