Vadóc csirkemáj pillangótésztával
Hűtőt takarítok nagy erőkkel, mert már nem fér semmi a fagyasztóba :) Különben is, úgy gondoltam, hogy egy ideig megpróbálok abból főzni, ami itthon van, mert ezt a borzalmas mennyiségű tartós élelmiszert egyszerűen el kell használni... Találtam fagyasztott csirkemájat, rántani viszont nem akartam. Murphynek volt egy jó ötlete, Eve & Apple blogjában olvasta a receptet, kisebb módosítással én is átvettem. A kisebb módosítás abból adódott, hogy Murphy mondta, hogy ne forgassam lisztbe a májat, mert leragad, hanem először pirítsam át és utána szórjam meg liszttel, pirítsak rajta még egyet és öntsem fel. Na, ebből megvalósult a máj lepirítása és a felöntés.... Szóval, a liszt végülis a tejfölös habarás része lett. :) Végül petrezselyem helyett friss tárkony került rá, milyen jó is, ha van az embernek virágládában néhány fűszernövénye :) Az összhatás engem a vadasra emlékeztet, ezért is lett vadóc csirkemáj :)
Hozzávalók, 3-4 személyre:
A tésztát sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a főzővizéből félre teszünk. A hagymát apróra vágjuk, a répát lereszeljük, vagy robotgépben azt is apróra vágjuk. A májat nagyobb darabokra vágjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, majd a májat, addig pirítjuk, amíg kap egy kis színt. Ekkor felöntjük a levessel, hagyjuk főni, amíg a máj meg nem puhul, és a folyadék be nem sűrűsödik. A tejfölt, a mustárt, a krémsajtot és a lisztet összekeverjük, majd a májra öntjük, sózzuk, borsozzuk, tárkonyozzuk, és egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön. Ha túl sűrű, akkor a tészta főzőlevéből adagolunk hozzá, hogy elérjük a kívánt állagot. Tálaláskor a tésztára kanalazzuk, megszórjuk friss tárkonnyal.
Hozzávalók, 3-4 személyre:
- 50 dkg pillangó tészta
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy vöröshagyma
- 2-3 kisebb sárgarépa
- 1 evőkanál liszt
- 3 dl alaplé (vagy leves)
- 5 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 10 dkg krémsajt
- olaj
- só
- bors
- tárkony (a szárított is jó)
A tésztát sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a főzővizéből félre teszünk. A hagymát apróra vágjuk, a répát lereszeljük, vagy robotgépben azt is apróra vágjuk. A májat nagyobb darabokra vágjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, majd a májat, addig pirítjuk, amíg kap egy kis színt. Ekkor felöntjük a levessel, hagyjuk főni, amíg a máj meg nem puhul, és a folyadék be nem sűrűsödik. A tejfölt, a mustárt, a krémsajtot és a lisztet összekeverjük, majd a májra öntjük, sózzuk, borsozzuk, tárkonyozzuk, és egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön. Ha túl sűrű, akkor a tészta főzőlevéből adagolunk hozzá, hogy elérjük a kívánt állagot. Tálaláskor a tésztára kanalazzuk, megszórjuk friss tárkonnyal.
Megjegyzések