Almatorta
Következzen most a blogszülinapi torta receptje. Mi más lehetne jobb így a tél közepén mint egy finom, szaftos, jó kis fahéjas almatorta? Ugye? :)
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Először a tölteléket készítsük el, mert annak majd ki kell hűlnie. Az almát meghámozzuk, kb fél centi vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne nagyon barnuljon meg. A vizet aláöntve és összekeverve a vaníliapudinggal és a fahéjjal, feltesszük fedő alatt párolni. Amikor megpuhult, mehet bele a cukor is. Tegyük félre hűlni.
A vajat kockázzuk fel, morzsoljuk el a liszttel, a lényeg, hogy gyorsan :) Mehet bele a többi dolog, gyúrjuk át, mehet a hűtőbe pihenni legalább fél órát.
A tortaformát kivajazzuk, megszórjuk morzsával - szerintem a morzsa sokkal jobb, mint a liszt -, a tésztát kb fél centisre nyújtjuk és kibélelkük vele a formát. A tetejére hagyjunk meg egy kicsit a rácsozáshoz. A tölteléket összekeverjük a grízzel - ez fel fogja majd szívni a felesleges nedvességet és nem áztatja el a tésztát -, megtöltjük a tortát, berácsozzuk a tetejét, aztán pedig mehet a sütőbe. 180 fok, kb 30 perc, de látszani fog a színén, hogy mikor jó.
Hidegen, melegen, esetleg vaníliafagyival tálaljuk :)
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 6 közepes méretű alma
- pár csepp citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- 1 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliapuding
- 3 evőkanál gríz
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor - ha lehet, akkor porcukor, akkor szebb lesz a tészta
- 1 csipet só
- 3 tojás
Először a tölteléket készítsük el, mert annak majd ki kell hűlnie. Az almát meghámozzuk, kb fél centi vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne nagyon barnuljon meg. A vizet aláöntve és összekeverve a vaníliapudinggal és a fahéjjal, feltesszük fedő alatt párolni. Amikor megpuhult, mehet bele a cukor is. Tegyük félre hűlni.
A vajat kockázzuk fel, morzsoljuk el a liszttel, a lényeg, hogy gyorsan :) Mehet bele a többi dolog, gyúrjuk át, mehet a hűtőbe pihenni legalább fél órát.
A tortaformát kivajazzuk, megszórjuk morzsával - szerintem a morzsa sokkal jobb, mint a liszt -, a tésztát kb fél centisre nyújtjuk és kibélelkük vele a formát. A tetejére hagyjunk meg egy kicsit a rácsozáshoz. A tölteléket összekeverjük a grízzel - ez fel fogja majd szívni a felesleges nedvességet és nem áztatja el a tésztát -, megtöltjük a tortát, berácsozzuk a tetejét, aztán pedig mehet a sütőbe. 180 fok, kb 30 perc, de látszani fog a színén, hogy mikor jó.
Hidegen, melegen, esetleg vaníliafagyival tálaljuk :)
Megjegyzések
igaz, nálam evidens, hogyha almás valami, akkor egyúttal fahéjas is! :)
feltétlenül kérek! :)
Fruzsi: próbáld, nagyon finom :) Úgy keletkezett ez a recept is, hogy nem találtam olyat, amit szeretnék :)
jóhogy kérek! :) sokat!
Garffyka: persze, maradt, adom :)