Gulyásleves
A napokban döbbentem rá, hogy ugyan tök furcsa, de még soha nem csináltam gulyáslevest. A 104 híres magyar recept című könyvből van, meg vagyok vele elégedve :)
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús
- 1 evőkanál zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 35 dkg krumpli
- 3 szál sárgarépa - ezt én adtam hozzá
- 1 szál fehérrépa - ezt is, az eredeti receptben nem szerepel
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- fekete bors
- 2,5 liter alaplé vagy erőleveskocka
- 1 cseresznyepaprika, ha szeretitek a csípőset
- 2 dl vörösbor - szintén nem írja a recept, de találtam egy üveg megbontott bort a hűtő ajtajában, és elrontani nem rontotta el a levest :)
Először pörköltalapot készítünk: a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd jöhet rá az összevágott marhahús, átpirítjuk. Összevágott paradicsom, zöldpaprika, fűszerpaprika, só, bors, vörösbor, majd lassanként adagoljuk hozzá az alaplevet, amíg a hús megpuhul. Ekkor jöhet bele a kockára vágott krumpli, sárgarépa és fehérrépa. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és készre főzzük.
Megjegyzések
Remek leveseink vannak, de tényleg!:)
Egy rugóra jár az agyunk:-)
A húst is ki lehet hagyni. Csak zöldségekkel készülhet a hamis gulyásleves. Én őrölt köményt és a végén galuskát főztem bele. Én minden variációt szeretek. Ügyes vagy, mandy tarragon!