Csíkos kalácskoszorú
Moha konyhájában találtam rá, hol máshol? :) Az övé - természetesen - egymilliószor szebb, gondolom ebben közrejátsszik az is, hogy neki nem olyan mufurc sütője van, mint anyukámnak... :) küzdöttem a sütővel, de végül - némi sötétebb kéreggel hozott áldozattal - hajlandó volt a tészta közepét is megsütni. Nagyon finom, omlós, puha még másnap is.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 30 ml tej
- 2 dl joghurt
- 2 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg élesztő
csipet aszkorbinsav- upsz, nem volt itthon- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál kakaópor - cukrozatlant használtam
- lekenéshez 1 tojássárga
Első körben, a kakaópor kivételével mindent belelapátoltam a kenyérsütőgép üstjébe, és összedagasztattam. Nekem nem nagyon akart összeállni, tettem bele még kb. fél deci tejet, szóval figyeld, hogy mennyire áll össze a tészta :) Ketté veszem, a "fehér" részt meleg helyre teszem kelni, a másik feléhez pedig hozzádolgoztatom a kakaóport, ha esetleg kell, akkor teszek hozzá még egy kanál vizet.
Ha megkeltek, akkor a fehér és a kakaós részt is két felé veszem, egyenként kinyújtom, majd egy-egy fehéret és kakaóst összenyomkodok és feltekerem. Így lesz két kígyóm, tudjátok követni? :) A két kígyót összefonom, majd koszorút csinálok belőle, hagyom kétszeresére kelni, majd mehet a sütőbe, amíg pirosra nem sül - remélhetőleg :)
Ha megkeltek, akkor a fehér és a kakaós részt is két felé veszem, egyenként kinyújtom, majd egy-egy fehéret és kakaóst összenyomkodok és feltekerem. Így lesz két kígyóm, tudjátok követni? :) A két kígyót összefonom, majd koszorút csinálok belőle, hagyom kétszeresére kelni, majd mehet a sütőbe, amíg pirosra nem sül - remélhetőleg :)
Megjegyzések
Gyönyörűűűűűű lett, szerintem nagyon szép!
Judith: egy jó sütőben még a külseje is szép lesz :)
A sütés utolsó 10-15 percére nyugodtan letakarhatod a tetejét alufóliával, ha már elég sültnek ítéled. Így megúszható a szenesedés:)
Mindenkinek nagyon ízlett, apukám különösen el volt tőle ájulva :)
Nézz be hozzám légyszíves!