Lencsefasírt
Ez a recept is közte van azoknak, amik egyszer megtetszenek másvalaki konyhájában, elmentem őket, aztán pedig várnak, várnak, hogy megvalósuljanak. A lencsefasírt is olyan, mint a bableves, mindig azon bukik el a dolog, hogy "előző este beáztatjuk". Most viszont kivételesen össze voltam szedve annyira, hogy eszembe jusson, úgyhogy tegnap reggel a készülődés közben beáztattam egy adag lencsét. A receptet Trinitynél lőttem, annyit szeretnék elmondani, hogy az ő adagja nekem óriási mennyiség lett volna, úgyhogy kicsit csökkentettem. Plusz, tegnap találtam medvehagymát a piacon, úgyhogy póréhagyma helyett az került bele.
Az egyik legfinomabb zöldségfasírt, amit valaha ettem, szerintem még a húsos verziót is simán lekörözi :)
Az egyik legfinomabb zöldségfasírt, amit valaha ettem, szerintem még a húsos verziót is simán lekörözi :)
Hozzávalók, 3-4 személyre:
- 10 dkg lencse
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1/2 zöldségleves kocka
- 6,5 dkg bulgur
- 10 szál medvehagyma, egészen kicsire aprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szárított petrezselyemzöld
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt - tulajdonképpen amennyit felvesz, hogy tudjál vele dolgozni
őrölt köménymag- pfújj- só
- szerecsendió
- bors
- olaj a sütéshez
Az elkészítés kicsit macerásnak tűnik, de igazából nem az. Először is beáztatjuk a lencsét pár órára - :) - majd a kakukkfűvel, babérlevéllel és a leveskockával puhára főzzük. Közben a bulgurt sós vízzel leforrázzuk, és hagyjuk 20 percig állni. A lencsét és a bulgurt is szűrjük le, sózzuk, borsozzuk, szerencsendiózzuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor mehet bele a tojás, a liszt, az apróra vágott medvehagyma és a petrezselyem, majd alaposan összedolgozzuk. Ha kell, adjunk még hozzá lisztet, kissé ragadós, de jól gyúrható masszát kell kapnunk. Gombócokat gyúrunk, kilapítjuk és már lehet is sütni.
Siettem, úgyhogy nem a sütőben készült, hanem bő olajban kisütve, de így is nagyon finom lett. Darabolt kínai kellel tálaltam, és adtam mellé egy kis medvehagymás-joghurtos mártogatóst is.
Siettem, úgyhogy nem a sütőben készült, hanem bő olajban kisütve, de így is nagyon finom lett. Darabolt kínai kellel tálaltam, és adtam mellé egy kis medvehagymás-joghurtos mártogatóst is.
Megjegyzések
Nagyon jó kis kaja ez is!