Tiramisu tojás nélkül
Ha nem akarom gyomorszájon rúgni az olasz gasztronómiát, akkor azt mondanám, hogy ez nem is tiramisu, hiszen nincs benne tojás. Viszont kávéba áztatott babapiskóta, mascarponés-konyakos krém van benne, a tetején pedig holland kakaópor, szóval egy kicsit talán mégis az. Ez egy elég hülye dolog a részemről, de egyszerűen nem szívesen eszek olyasmit, amiben nyers tojás van. Vendégségben ha elém rakják, akkor persze eszek belőle - mégsem vagyok bunkó -, de ha lehet, akkor inkább kerülöm. Egy szó, mint száz: én meg a nyers tojás nem vagyunk barátok, úgyhogy bármennyire szeretem a tiramisut, ritkán eszem, mert csak a sajátomat eszem meg szívesen :) A tojás helyett tejszínhab kerül a krémbe lazításként, ezen kívül szinte olyan, mint az eredeti.
Hozzávalók:
A piskóták felét beleforgatjuk a kávéba - gyorsan, mert hamar megszívja magát, úgy pedig nem finom -, majd letesszük őket egy tál aljára. A krémhez felverjük a tejszínhabot, a mascarponét pedig kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a konyakkal, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabba. A krém felével megkenjük a piskótákat, majd jön még egy réteg piskóta, a tetejére pedig a maradék krém. Végül megszórjuk a kakaóval és mehet be a hűtőbe. Legjobb, ha legalább egy órát hagyjuk állni.
Vigyázat, nagyon gyorsan elfogy :)
Hozzávalók:
- 1 csomag - 20 dkg - babapiskóta
- 3 csésze eszpresszó - frissen főzve a legjobb, lehet nescaféval is bohóckodni, de azzal nem lesz olyan finom
- 50 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
- 2 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 vaníliarúd
- 2 kupak konyak vagy brandy
- 3 evőkanál holland - cukrozatlan - kakaópor
A piskóták felét beleforgatjuk a kávéba - gyorsan, mert hamar megszívja magát, úgy pedig nem finom -, majd letesszük őket egy tál aljára. A krémhez felverjük a tejszínhabot, a mascarponét pedig kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a konyakkal, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabba. A krém felével megkenjük a piskótákat, majd jön még egy réteg piskóta, a tetejére pedig a maradék krém. Végül megszórjuk a kakaóval és mehet be a hűtőbe. Legjobb, ha legalább egy órát hagyjuk állni.
Vigyázat, nagyon gyorsan elfogy :)
Megjegyzések
ehhh most még éhesebb lettem...
Nagyon guszta tiramisut csináltál!
Lilla: hm, ez sem hangzik rosszul. Megfőzöd, megvárod amíg kihűl és úgy bele?
Csibe: Köszi :) Te mivel helyettesíted a tojást?
Én is megcsináltam - isteni lett, Köszönöm! :)
Én egyáltalán nem eszem tojást pici korom óta, max. a rántotthusiban pl. - de ez így nagyon finom.
+ 1 TIPP: Én a középső krémrétegre szórtam friss áfonyát ;)