Medvehagymás sós kalács
Folytatódik a medvehagyma-invázió, ha valaki már nagyon unja, csukja be egy pillanatra a szemét :) Szóval, az úgy volt, hogy szerettem volna hozzájárulni valamivel a húsvéti asztal sikeréhez. Anya és Mama hozta a sonkát és a sütiket, én pedig megpróbálkoztam egy sós kaláccsal. Természetesen nem maradhatott ki a medvehagyma sem... A helyzet az, hogy olyan finom lett a kalács, hogy mire megterítettük ma reggel az asztalt, hát, egy huncut morzsa sem maradt, azt hiszem azért ez elég nagy siker volt :)
Hozzávalók:
Mint mindig, a kelt tésztát most is géppel dagasztattam. Ha nem így tesztek, akkor az élesztőt a cukorral futassátok fel a tejben, majd a medvehagyma kivételével gyúrjatok a hozzávalókból egy rugalmas tésztát. Kétszeresére kelesztjük, majd három részre osztjuk. A gombócokból téglalapokat nyújtunk. A medvehagymát durvára vágjuk, három részre osztjuk és a téglalapokra tesszük, majd feltekerjük a téglalapokat. Így kapunk 3 kígyót, ezeket már lehet fonni. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és hagyjuk pihenni, amíg kicsit megkel. Annyi idő bőven elég, amíg a sütő bemelegszik, 170 fokra. Egy tojás sárgáját és egy kis tejet - kb. fél decit - kikeverünk, lekenjük a kalácsot, megszórjuk szezámmaggal és mehet a sütőbe.
Nekem körülbelül 35 perc kellett, amíg megsült. Most igyekeztem lazára fonni - nem tudom mennyire látszik a fenti képen -, és alacsonyabb hőfokon is sütöttem, mint egyébként szoktam. Elégedett vagyok az eredménnyel, ennyi "törés" a bolti kalácson is van :) Sonka és tojás mellé egyaránt tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 kis csokor medvehagyma
- 2,5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 kocka friss élesztő
- fél evőkanál só
- 1 tojás sárgája és egy kis tej a kenéshez
- szezámmag a tetejére
Mint mindig, a kelt tésztát most is géppel dagasztattam. Ha nem így tesztek, akkor az élesztőt a cukorral futassátok fel a tejben, majd a medvehagyma kivételével gyúrjatok a hozzávalókból egy rugalmas tésztát. Kétszeresére kelesztjük, majd három részre osztjuk. A gombócokból téglalapokat nyújtunk. A medvehagymát durvára vágjuk, három részre osztjuk és a téglalapokra tesszük, majd feltekerjük a téglalapokat. Így kapunk 3 kígyót, ezeket már lehet fonni. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és hagyjuk pihenni, amíg kicsit megkel. Annyi idő bőven elég, amíg a sütő bemelegszik, 170 fokra. Egy tojás sárgáját és egy kis tejet - kb. fél decit - kikeverünk, lekenjük a kalácsot, megszórjuk szezámmaggal és mehet a sütőbe.
Nekem körülbelül 35 perc kellett, amíg megsült. Most igyekeztem lazára fonni - nem tudom mennyire látszik a fenti képen -, és alacsonyabb hőfokon is sütöttem, mint egyébként szoktam. Elégedett vagyok az eredménnyel, ennyi "törés" a bolti kalácson is van :) Sonka és tojás mellé egyaránt tökéletes.
Megjegyzések
Nagyon klassz a kalácsod! Kellemes ünnepeket kívánok!