Spárgás rizottó
Meg kell mondjam, nem így terveztem a szombati napot. Úgy volt, hogy a mozizás után nagy lendülettel elindulok hazafelé vonattal. Valamikor az Avatar felénél rámesemesezett apukám, hogy fel kell jönnie Pestre, ne induljak el. Aludtam egy keveset, aztán megjött apa, hozott nekem két szekrényt, aztán indult tovább, intézni a dolgát. Amíg vártam, hogy visszajöjjön értem, elővettem a spárgát a hűtőből és főztem egy nagyon finom spárgás rizottót.
Hozzávalók, 4 személyre:
A spárgáról törtjük le a fás részt, ha kell, akkor pucoljuk meg, a fejeket hagyjuk meg a díszítéshez, a szárakat vágjuk 1 centis darabokra. Tegyük fel az alaplében főni. Amikor megpuhult, akkor turmixoljuk le annyi alaplével, hogy jó krémes levest kapjuk, a maradék alaplevet tegyük félre.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Mehet rá a rizs, átpirítjuk, só, bors, majd lassan adagoljuk hozzá a zöld levest, amíg a rizs meg nem puhul. Ha nem elég a zöld leves, akkor jöhet az alaplé. A végén hagyjunk rajta elég levet, ragacsos állagot szeretnénk kapni. Lezárjuk a gázt, jöhet bele a parmezán, majd lehet tálalni.
A spárgafejeket olajon megpirítjuk, ez kerül a tetejére, még melegen.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 1 csomag zöld spárga - 50 dkg, pucolás előtt
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé - kockából is lehet
- só
- bors
- 1 marék reszelt parmezán
- 1 evőkanál olaj
A spárgáról törtjük le a fás részt, ha kell, akkor pucoljuk meg, a fejeket hagyjuk meg a díszítéshez, a szárakat vágjuk 1 centis darabokra. Tegyük fel az alaplében főni. Amikor megpuhult, akkor turmixoljuk le annyi alaplével, hogy jó krémes levest kapjuk, a maradék alaplevet tegyük félre.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Mehet rá a rizs, átpirítjuk, só, bors, majd lassan adagoljuk hozzá a zöld levest, amíg a rizs meg nem puhul. Ha nem elég a zöld leves, akkor jöhet az alaplé. A végén hagyjunk rajta elég levet, ragacsos állagot szeretnénk kapni. Lezárjuk a gázt, jöhet bele a parmezán, majd lehet tálalni.
A spárgafejeket olajon megpirítjuk, ez kerül a tetejére, még melegen.
Megjegyzések
Bianka: tényleg finom, krémes, a parmezán is ad neki egy plusz jó ízt :)