Sült rizspuding
Annyit beszélgettünk a szakácsfáklyáról a napokban, hogy gondoltam, mégiscsak illene lassan fogyasztani belőle némi gázt. Kellett valami jó kis recept, elsőre persze a créme brülée ugrott be, de most valami mást szerettem volna. Már hónapok óta nézegetem a városban meg a különböző oldalakon a sült tejberizst, úgyhogy gondoltam, itt az ideje, hogy elkészítsem én is. Lángszórókat előkészíteni, pirózás következik :)
Hozzávalók, 4 személyre:
- 5 dkg rizs
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaníliával illatosított kristálycukor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- barnacukor a tetejére
A tejet és a tejszínt összemelegítjük, majd beletesszük a rizst, a fahéjat és a szerecsendiót, majd egy egész kicsi sót - ez kihozza az édes ízeket. A cukrot én majdnem a legvégén szoktam hozzáadni, hogy éppen felolvadjon. Ha nincs kéznél vaníliával illatosított cukrod - ami egyébként egy üveg kristálycukor, amiben az ember a kikapart vaníliarudakat tárolja -, akkor használj sima cukrot és egy kis vanília aromát. Amikor a tejberizs megfőtt, tűzálló formába kanalazzuk. A tetejét megszórjuk barnacukorral, majd a szakácsfályjával ráolvasztjuk a cukrot, elég sötét lesz az eredmény, ne ijedjünk meg :) Ha kihűlt, lehet tálalni.
Megjegyzések