Csokoládés diós szelet - VKF 34.
Amikor megláttam Duende kiírását, be kell valljam, elgondolkodtam. Valami epreset szerettem volna készíteni, de szabadföldi még nincs, és az lett volna a lényeg, hogy a kis mancsommal leszedett eperből legyen a Valami. Gondolkodtam, gondolkodtam. Hagytam egy ideig a dolgot, rendeztem a könyveimet a polcon és a kezembe akadt Max de Roche A szerelem étkei című könyve. Nahát, pont erre van szükségem! :)
Gyorsan átlapoztam, ezzel és exponenciálisan csökkent a lelkesedésem. Khm, ebben olyan receptek vannak, amikhez kb. semmit nem tudok beszerezni... Az utolsó oldalak egyikén azonban megtaláltam, amit kerestem: csokoládés diós szelet. Átfutottam a hozzávalókat, nos, ez határozottan jó lesz. Afrodiziákum van benne bőven: tojás, kávé és természetesen csokoládé.
Félretettem a könyvet, vártam a szabadnapot, amikor nyugodtan nekiállhatok elkészíteni. Hozzávalók előkészítve, még egyszer leellenőriztem, hogy minden megvan. Remek, jobb nem is lehetne. Aztán jött a recept átolvasása. Első pont "190 fokra előmelegített sütőben süsd a tésztát 15 percig" WHAT?! Milyen tészta? Tovább olvasás. Hm, a darált kekszet nem használja fel a recept...
Úgyhogy kreatív voltam, viszont fenn áll a veszélye, hogy ez a süti nem az a süti, ami a könyvben van :) Ettől függetlenül nagyon finom, csak úgy faltuk :) Aphroditénak is biztosan ízlene...
Hozzávalók, 24 cm-es tepsihez:
A tésztához:
A cukormázhoz:
A csokoládé bevonathoz:
Keverd ki a cukormázat: a cukrot a kávéval és a vajjal keverd habosra, majd simítsd a kihűlt süteményre.
A csokoládé bevonathoz a csokit olvaszd fel víz fölött, keverd el a tejszínnel és a vajjal, simítsd a sütemény tetejére. Amíg lágy a csoki, húzd be a vágások helyét, így nem fog majd törni a felvágásnál.
Ha a csoki megszilárdult, vágd falatnyi kockára, és lehet tálalni :)
Gyorsan átlapoztam, ezzel és exponenciálisan csökkent a lelkesedésem. Khm, ebben olyan receptek vannak, amikhez kb. semmit nem tudok beszerezni... Az utolsó oldalak egyikén azonban megtaláltam, amit kerestem: csokoládés diós szelet. Átfutottam a hozzávalókat, nos, ez határozottan jó lesz. Afrodiziákum van benne bőven: tojás, kávé és természetesen csokoládé.
Félretettem a könyvet, vártam a szabadnapot, amikor nyugodtan nekiállhatok elkészíteni. Hozzávalók előkészítve, még egyszer leellenőriztem, hogy minden megvan. Remek, jobb nem is lehetne. Aztán jött a recept átolvasása. Első pont "190 fokra előmelegített sütőben süsd a tésztát 15 percig" WHAT?! Milyen tészta? Tovább olvasás. Hm, a darált kekszet nem használja fel a recept...
Úgyhogy kreatív voltam, viszont fenn áll a veszélye, hogy ez a süti nem az a süti, ami a könyvben van :) Ettől függetlenül nagyon finom, csak úgy faltuk :) Aphroditénak is biztosan ízlene...
Hozzávalók, 24 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 225 gramm darált keksz - én zabpelyhes kekszet használtam
- 50 gramm vaj
- 100 gramm darált dió
- 3 tojás
- 150 gramm barna cukor
- 2 kávéskanál erős fekete kávé
- 75 gramm liszt
A cukormázhoz:
- 50 gramm vaj
- 150 gramm porcukor, nagyon finomra darálva
- 2 kávéskanál erős fekete kávé - ebből igazából mehet bele több is nyugodtan
A csokoládé bevonathoz:
- 125 gramm keserű csokoládé
- 1 kávéskanál tejszín
- 12 gramm vaj
Keverd ki a cukormázat: a cukrot a kávéval és a vajjal keverd habosra, majd simítsd a kihűlt süteményre.
A csokoládé bevonathoz a csokit olvaszd fel víz fölött, keverd el a tejszínnel és a vajjal, simítsd a sütemény tetejére. Amíg lágy a csoki, húzd be a vágások helyét, így nem fog majd törni a felvágásnál.
Ha a csoki megszilárdult, vágd falatnyi kockára, és lehet tálalni :)
Megjegyzések
Andi/cuki: jó tömény kis süti, elég belőle egy-egy kis falat :)
Csibe: köszi :)