Mentaszörp
A napokban Vegavarázs oldalán olvastam egy klassz mentás bodzaszörp receptet. Bodzát idén nem gyűjtöttünk sajnos, viszont van az erkélyen egy egészen pofás kis mentanövendékem, amit ideje volt megcsupálni, elősegítendő a bokrosodását. Egyből jött az ötlet, csináljunk mentaszörpöt! Átalakítottam a bodzaszörp receptjét, de bevallom, egy kicsit kételkedtem abba, hogy ki lehet majd érezni a menta ízét a citrom közül... Az első tesztek alapján elégedett vagyok az eredménnyel, frissítően mentás, egyáltalán nem nyomja el a citrom.
Hozzávalók, 3 üveg (IKEA csatos üveg) szörphöz:
A mentát szedjük leveleire, esetleg a szárukat is feldarabolhatjuk, ha nem fásak. A citromokat alaposan sikáljuk meg, majd karikázzuk, facsarjuk, és dobjuk a menta mellé. Öntsük rá a vizet, takarjuk le egy anyaggal, hagyjuk állni két napig, néha keverjük meg.
Szűrjük le, keverjük hozzá a cukrot és a citromsavat, majd lassú tűzön főzzük, amíg fel nem forr. Az elején kevergessük, hogy a cukor könnyebben oldódjon. Amikor kész, adagoljuk ki az üvegekbe - óvatosan, nehogy elpattanjanak -, majd az üvegeket alaposan zárjuk le, csavarjuk újságpapírba és tegyük takarók közé, hogy minél lassabban hűljön ki.
Hozzávalók, 3 üveg (IKEA csatos üveg) szörphöz:
- 2 liter víz
- 2 kisebb citrom
- 12 szép ág menta (bolti kis cserepes mentának kb. a háromszorosa)
- 5 dkg citromsav
- 2 kg cukor
A mentát szedjük leveleire, esetleg a szárukat is feldarabolhatjuk, ha nem fásak. A citromokat alaposan sikáljuk meg, majd karikázzuk, facsarjuk, és dobjuk a menta mellé. Öntsük rá a vizet, takarjuk le egy anyaggal, hagyjuk állni két napig, néha keverjük meg.
Szűrjük le, keverjük hozzá a cukrot és a citromsavat, majd lassú tűzön főzzük, amíg fel nem forr. Az elején kevergessük, hogy a cukor könnyebben oldódjon. Amikor kész, adagoljuk ki az üvegekbe - óvatosan, nehogy elpattanjanak -, majd az üvegeket alaposan zárjuk le, csavarjuk újságpapírba és tegyük takarók közé, hogy minél lassabban hűljön ki.
Megjegyzések
Ez a titokzatos zabáló érdekes, hangyák esetleg?