Olívabogyós focaccia
Annyira tetszett nem olyan régen a focaccia, hogy gondoltam, kísérletezek egy kicsit még a recepttel. Ebbe most az örök kedvenc olívabogyó került. Én magában ettem, de lehet adni valami szaftosabb étel mellé is, mártogatni :)
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 1 tasak porélesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 dl olaj
- kb. 2,5 dl meleg víz - figyeld, hogy mennyit vesz fel a liszt
- 2 nagy marék olívabogyó, durvára vágva
A lisztet, a cukrot, a sót, az olaj felét és az élesztőt beleteszem a kenyérsütő üstjébe és elkezdtem kevertetni a dagasztó-kelesztő fokozaton. Folyamatosan csorgatom hozzá a vizet, amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Ekkor mehet bele az olívabogyó. A kelesztés végén kicsit átgyúrom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, mélyedéseket nyomok bele az ujjaimmal, megkenem a maradék olajjal. Bekapcsolom a sütőt 220 fokra - nálunk ez a maximum, a recept 240 fokot ír -, amíg bemelegszik a sütő, addig kelhet a kenyér. A bemelegedett sütőbe toljuk a focacciat, 10-12 percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből - ezért hasznos a sütőpapír -, és pucéran visszatesszük a rácsra még 5 percre, hogy az alja is ropogós legyen.
Megjegyzések