Eperszörp
Jártunk a múlt hétvégén eprészni. A föld és az idő remek volt, nagyon sok volt a gyümölcs, csak hát a nagy esőzés nem tett nekik jót. Mindenféle klassz süteményekről álmodoztunk, gondoltuk letesszük a ládát egy hűvös helyre, jó helye lesz ott. Az első adag rusztikus eperdzsemet még aznap este megfőztem, a többi maradt.
Másnap reggel azt hittem elájulok. Az egész láda eper penészes lett! Te jó ég. Gyorsan, gyorsan, válogassuk ki a jó szemeket... Hát, mit ne mondjak kb. 4 kiló epret dobhattunk ki... Nem szedünk többet epret ilyen esős idő után...
Na jó, de mégis mi legyen az eperrel? Dzsem már van, gondoltam legyen belőle szörp. A kb. 2 kg eperhez hozzákevertem 2 kg cukrot, néha átkavarva hagytam állni, kb. másfél napot. Gyönyörű vörös levet eresztett, ezt leszűrtem egy lábosba, az epret kicsit kinyomkodtam, aztán félre tettem. Elég sűrűnek találtam a szirupot, úgyhogy ment bele még kb. 1 liter víz. Ehhez a kotyvalékhoz tettem 10 dkg citromsavat - tudom, ennyi cukorhoz már akár ki is maradhatna, de nem merek kockáztatni-, majd ment az egész a tűzhelyre, lassú tűzön főztem, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt és fel nem forrt. Ezután mehetett tiszta üvegekbe, száraz dunsztba (=takarók közé, újságpapírral jól bebugyolálva, hogy minél lassabban hűljön ki). Ebből a mennyiségből 4 db 0, 75-ös üvegnyi lett (Piroska szörp üvege újrafelhasználva). Mivel sok benne a cukor, elég nagy arányban kell majd hígítani, de Jókajával értek ebben egyet, miért is tárolnánk a vizet, amikor az folyik a csapból télen is?
A félretett gyümölcshúsból szintén lehet dzsemet készíteni egy kis befőzőcukor hozzáadásával :)
UPDATE (Timie kommentje után): Ha nem ereszt extra sok levet a gyümölcs, akkor kevesebb citromsav is elég! Kanalanként adagoljátok és figyeljétek, hogy mennyire savanyú a keverék!
Másnap reggel azt hittem elájulok. Az egész láda eper penészes lett! Te jó ég. Gyorsan, gyorsan, válogassuk ki a jó szemeket... Hát, mit ne mondjak kb. 4 kiló epret dobhattunk ki... Nem szedünk többet epret ilyen esős idő után...
Na jó, de mégis mi legyen az eperrel? Dzsem már van, gondoltam legyen belőle szörp. A kb. 2 kg eperhez hozzákevertem 2 kg cukrot, néha átkavarva hagytam állni, kb. másfél napot. Gyönyörű vörös levet eresztett, ezt leszűrtem egy lábosba, az epret kicsit kinyomkodtam, aztán félre tettem. Elég sűrűnek találtam a szirupot, úgyhogy ment bele még kb. 1 liter víz. Ehhez a kotyvalékhoz tettem 10 dkg citromsavat - tudom, ennyi cukorhoz már akár ki is maradhatna, de nem merek kockáztatni-, majd ment az egész a tűzhelyre, lassú tűzön főztem, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt és fel nem forrt. Ezután mehetett tiszta üvegekbe, száraz dunsztba (=takarók közé, újságpapírral jól bebugyolálva, hogy minél lassabban hűljön ki). Ebből a mennyiségből 4 db 0, 75-ös üvegnyi lett (Piroska szörp üvege újrafelhasználva). Mivel sok benne a cukor, elég nagy arányban kell majd hígítani, de Jókajával értek ebben egyet, miért is tárolnánk a vizet, amikor az folyik a csapból télen is?
A félretett gyümölcshúsból szintén lehet dzsemet készíteni egy kis befőzőcukor hozzáadásával :)
UPDATE (Timie kommentje után): Ha nem ereszt extra sok levet a gyümölcs, akkor kevesebb citromsav is elég! Kanalanként adagoljátok és figyeljétek, hogy mennyire savanyú a keverék!
Megjegyzések
Ez a tömény szörp a képen?
Én málnát szeretnék csinálni, ha lesz rá időm, és ha lesz málna..:(
Gyönyörű lett!!!!
Pont tegnap sikerült vennem még epret.. van még 1 kg. Lehet megpróbálom!
Reméljük lesz málna, én is nagyon szeretem :)
Puszedli: köszönöm :) Talán majd jövőre jobb szezon lesz. Két ilyen vacak után már kijárna :)
Livi: köszi :) Hajrá
Bianka: köszi :)
Andi/cuki: köszi, tényleg az :)
Nagyon szupi az eperszörp recepted, ellenben valami nem stimmel, 3,3 kg-hoz tettem 3csomag 15dkg citromsavat és ez olyan savanyú lett, hogy még egy kiló cukor hozzá adása után is savanyú:( Nem elírás, hogy csak 10gr kell bele???
Köszönettel várom válaszodat
Üdv Timie
Ismét megcsinálom az eperszörpöt, de most kevesebb citromsavval, az volt a baj, hogy nem tudtam, hogy neked a 2kg eperből mennyi leved lett, vagyis most olvastam, hogy 4db 0,75dl-es. Tehát nekem a 3,5kg gyümölcsből elég sok lé lett, arányaiban picivel több mint a tied, és így is savanykás lett, de most már ésszel fogom csinálni, inkább csak egy csomaggal rakok bele, mert a cukor úgyis tartósít :))
Maradok eperszörp rajongód tovább :))
üdvözlettel
Timie