Sokmagos pogácsa
Tanulós napjaim vannak mostanában, gondoltam csinálok egy nagy adag pogácsát a szénhidrát napra, hogy ne kelljen ezen agyalnom, miközben próbálom a fejembe tuszkolni a bal-, jobb- és precedencia-elemzőket. Kicsit nagyobb adag lett mint számítottam, de legalább másokat is meg tudtam vele örvendeztetni :) A recept Mohától van, meg kell mondjam, nagyon elégedett vagyok vele. Viszont note-to-self: legközelebb fél adag is bőven elég lesz. :)
Hozzávalók, 5 tepsinyi minipogácsához:
Nagyon egyszerű dolgunk van, mert szinte mindent elintéz helyettünk a gép :) A tojáson kívül mindent tegyünk a kenyérsütő üstjébe, kapcsoljuk be a dagasztó programot. Amikor pittyeg, vegyük ki, lisztezett deszkán lapogassuk el kb. 1,5 cm vastagra. Ha valaki szeretné, nyújthatja is, de elég lágy a tészta ahhoz, hogy kézzel lehessen formálni. Belisztezett felespohárral szaggassuk ki a pogácsákat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk pihenni. A sütőt elég most begyújtani - 200 fokra -, amíg a pogácsák kicsit kelnek, addig bőven belemelegszik. Kenjük le a pogácsákat a felvert tojással és tegyük a sütőbe, amíg meg nem pirul.
A leeső tésztát gyúrjuk újra össze, szaggassuk, pihentessük - amíg az előző adag sül, addig bőven elég -, süssük. Rácson hűtsük ki és már lehet is enni. Egy-két napig simán puha marad.
Hozzávalók, 5 tepsinyi minipogácsához:
- 60 dkg BL 80-as liszt (kenyérliszt néven fut)
- 30 dkg főtt krumpli, áttörve, kihűtve
- 1 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 1-1,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csipet cukor
- 2 teáskanál só
- 10 dkg vegyes mag (lenmag, szezámmag, tökmag)
- 1 tojás kissé felverve
Nagyon egyszerű dolgunk van, mert szinte mindent elintéz helyettünk a gép :) A tojáson kívül mindent tegyünk a kenyérsütő üstjébe, kapcsoljuk be a dagasztó programot. Amikor pittyeg, vegyük ki, lisztezett deszkán lapogassuk el kb. 1,5 cm vastagra. Ha valaki szeretné, nyújthatja is, de elég lágy a tészta ahhoz, hogy kézzel lehessen formálni. Belisztezett felespohárral szaggassuk ki a pogácsákat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk pihenni. A sütőt elég most begyújtani - 200 fokra -, amíg a pogácsák kicsit kelnek, addig bőven belemelegszik. Kenjük le a pogácsákat a felvert tojással és tegyük a sütőbe, amíg meg nem pirul.
A leeső tésztát gyúrjuk újra össze, szaggassuk, pihentessük - amíg az előző adag sül, addig bőven elég -, süssük. Rácson hűtsük ki és már lehet is enni. Egy-két napig simán puha marad.
Megjegyzések
Jövök cserélni csirkére - fehérje napra maga a tökély!
Andi/cuki: köszi, tényleg nagyon jó recept :)
Chef Viki: nem gondoltam én, hogy ennyi lesz :D OK, cseréljünk.
Csibe: köszi :)