Vaníliafagylalt
Minden főzött fagylalt ősanyját készítettem el a hétvégén: a vaníliát. Szepykének köszönhetően folyamatos a vanília ellátásom, sőt, kicsit több is van, mint amivel elbírok. Viszont jó cserealap, például, ha fagyigépet kell kölcsönkérni. :) Ugyanis anyukámnak nincs, nem is használná, nekem meg nem volt kedvem hurcolászni a vonaton.
Szóval, a vanília fagyi. Én nagyon szeretem, főleg, ha jól van elkészítve. Az például nagyon fontos, hogy igazi vanília legyen benne, ne csak valami műanyag, amitől "vanília ízű" lesz. Persze, ez a bolti vanília árak mellett luxusnak tűnik - ott ugye egy összaaszott kóró kerül 400-600 forintba -, viszont ezzel a lehetőséggel, hogy együtt rendelhetünk, kb. 100 forintra jön ki egy szál. Így már nem is olyan drága, ugye? :)
A másik, ami szerintem fontos, az a zsíros tej, ettől lesz igazán krémes a fagylalt. Ha diétázol, egyél egy gombóccal kevesebbet, de szerintem a tejen nem érdemes szórakozni. Nyilván a házi tej lenne az igazi, de szerintem a zsíros bolti tejek is tökéletesen megfelelnek a célnak. Végül is nem parkolhat mindenkinek egy tehén az ablaka alatt :)
Ha pedig már megvan az alap vaníliafagyi recept - én Szepykétől szereztem meg, bár egy picit kevesebb cukrot használtam, mint ő -, akkor azt kis átalakításokkal millióféleképpen lehet variálni.
Vaníliafagyira fel!
Hozzávalók:
- 4,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 rúd vanília
- 1 tubus sűrített tej
A fagyaltgép tartályát legalább 24 órára lefagyasztjuk.
A vaníliát felvágom, a magjait kikaparom egy beleteszem egy keverőtálba. A tejet egy kis lábosba öntöm, beledobom a vanília hüvelyét, majd felforralom. Hagyom egy kicsit visszahűlni, majd kihalászom belőle a hüvelyt. Ezt meg lehet szárítani és mehet a vaníliás cukros üvegbe :)
A tojás sárgáját kikeverem a cukorral, szinte addig, hogy már kifehéredjen. Teszek bele egy kis tejet, felkeverem, majd az egész megy a langyos tejhez a lábosba. Lassú tűzön felfőzöm, amíg be nem sűrűsödik. Nem szabad felforralni, mert akkor rántotta lesz!
A vanília krémet hagyom kihűlni, majd megy bele egy tubus sűrített tej. A keveréket behűtjük, akár egy egész estét is tölthet a hűtőben. Ezután kikevertetjük a fagyigéppel, kb. 35 perc alatt.
Megjegyzések
@ndre@: örülök, hogy tetszik :)