Vaníliás nektarindzsem
Nem vagyunk nagy lekvárfogyasztók, én szinte csak péksütikhez meg palacsintához eszem, így aztán egy nagyobb üveg baromi lassan fogy el. Ezért idén úgy döntöttem, hogy sokfélét fogok főzni, viszont egy-egy fajtából csak keveset, és minél kisebb üvegekbe fogom tölteni. A Dawtona sűrített paradicsom üvegét például remekül újra lehet hasznosítani. A nektarindzsemet nagyon szeretem, sokkal jobban, mint a sárgabarackot, így aztán, amikor találtam pár nyomibb szemet hűtőtakarításkor, tudtam, hogy dzsemet fogok belőle főzni. Tettem bele egy kis vaníliát is, mert az mindennek jót tesz :)
6 db közepes méretű nektarint meghámoztam és nagyobb darabokra vágtam, összekevertem 20 dkg cukorral és adtam hozzá egy zacskó 3:1-es dzsemfixet. Lehetne dzsemfix nélkül is csinálni, akkor annyi cukor kell, amennyi a gyümölcs, de nekem az már túl édes lenne. Ehhez a keverékhez megy a vanília kikapart belseje - a hüvely pedig cukorba, vaníliás cukornak -, jól összekevertem. Fél óra állás alatt sok levet eresztett, összenyomkodtam és felfőztem. Hagytam lobogva forrni kb. 5 percig, majd ment a tiszta üvegekbe. Ebből a mennyiségből 5 kis üvegnyi lett.
Megjegyzések
Nagyon jól néz ki! Vanília pedig..hát igen... az mindennek jót tesz ;)
Csibe: köszi :)
Andi: kicsit "frissebb", mint egy sárgabaracklekvár, én sokkal jobban szeretem :)
De!!! Kikelt mind a 6 lilakrumplim!!! :D A 4 régiből 3 úgy nő, mint a bolondgomba :D