Fahéjas csiga muffin, ráérősen
Végre van egy ráérős vasárnap, amikor semmi dolgom, csak bambulni ki a fejemből a F1-et. Az időjárás is végre kegyes hozzám, se túl meleg, se túl hideg, a sütőt is be lehet kapcsolni szauna-veszély nélkül, kint sem esik az eső. A fahéjas csigákat még Macinál néztem ki májusban, most került rá sor. Amikor kiszabdaltam a csigákat, gondolkoztam, hogy miben is kellene megsütni, és megláttam a muffinsütőmet. Egy mélyedésbe pont belefér egy csiga, a kapsznik remek csomagolóanyagként szolgálnak, könnyebb is így dolgozni vele.
A sok réteg miatt a csiga foszlós, mindenhova eljutott a töltelék, így szaftos maradt, nem olyan, mint a bolti kiszáradt borzalmak. Kb. 10 perc tényleges munka volt vele, a többit elvégzi a sütő, úgyhogy mindenképpen ajánlom kipróbálásra.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, tejjel, kakaóval, kávéval, isteni finom.
Hozzávalók, 16 db csigához:
Töltelék:
A tésztát összeállítottam a kenyérsütő gép dagasztó programjával, ez elvégezte a kelesztést is. Amikor készen lett, lisztezett deszkára borítottam, 8 részre szedtem. A gombócokat egyforma téglalapokra nyomkodtam - annyira jól kezelhető a tészta, hogy nem kellett nyújtófa.
A tölteléket kikeverem, 8 részre osztom, hét téglalapot megkenek, majd egymásra teszem őket. A nyolcadikat azért nem kenem meg, mert a tornyot kinyújtottam, és csak utána kentem meg, hogy ne ragadjon rá a fára. Ettől a rétegezéstől, nyújtástól szépen eloszlott a töltelék a tésztában, és jó vékony lett a tészta.
Feltekertem, 16 részre vágtam. A muffinsütőt kibéleltem papírral, majd mehetett bele a csiga. Amíg melegszik a sütő, hagytam kelni.
180 fokon kb. 25-30 perc kellett neki, közvetlenül sülés után meg lehet spriccelgetni tejjel.
A sok réteg miatt a csiga foszlós, mindenhova eljutott a töltelék, így szaftos maradt, nem olyan, mint a bolti kiszáradt borzalmak. Kb. 10 perc tényleges munka volt vele, a többit elvégzi a sütő, úgyhogy mindenképpen ajánlom kipróbálásra.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, tejjel, kakaóval, kávéval, isteni finom.
Hozzávalók, 16 db csigához:
Töltelék:
- 10 dkg mascarpone
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál őrölt fahéj
- 50 dkg liszt
- 7 dkg puha vaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 4 evőkanál cukor
- 1 csipet só
A tésztát összeállítottam a kenyérsütő gép dagasztó programjával, ez elvégezte a kelesztést is. Amikor készen lett, lisztezett deszkára borítottam, 8 részre szedtem. A gombócokat egyforma téglalapokra nyomkodtam - annyira jól kezelhető a tészta, hogy nem kellett nyújtófa.
A tölteléket kikeverem, 8 részre osztom, hét téglalapot megkenek, majd egymásra teszem őket. A nyolcadikat azért nem kenem meg, mert a tornyot kinyújtottam, és csak utána kentem meg, hogy ne ragadjon rá a fára. Ettől a rétegezéstől, nyújtástól szépen eloszlott a töltelék a tésztában, és jó vékony lett a tészta.
Feltekertem, 16 részre vágtam. A muffinsütőt kibéleltem papírral, majd mehetett bele a csiga. Amíg melegszik a sütő, hagytam kelni.
180 fokon kb. 25-30 perc kellett neki, közvetlenül sülés után meg lehet spriccelgetni tejjel.
Megjegyzések
Ildy: örülök, hogy tetszik :)