Fehérboros csirkemáj
Valahogy nem akar összejönni nekünk ez az étel. Mostanában egyre nehezebben jönnek össze a dolgaim a konyhában, lassan már kántálva-füstölve fogok körbe rohangászni, hogy kiűzzem a rossz szellemeket... Itt van ez a máj is. Az elképzelés nagyon finom lenne: máj, fűszeres szósz, fehérbor. Hallomásból származó recept, pontos mennyiségek nincsenek, ugorjunk neki. Az első próbálkozást otthon követtük el anyukámmal. Az eredmény: valami fűszeres-olajos morzsa a májon. Megettük, de, hát izé...
Második próbálkozásban csökkentettem az olaj mennyiségét, megpróbáltam egy ilyen besamel-mártás irányból megközelíteni a szószt, csak ugye tej helyett borral. Sok borral. Túl sok borral...
A máj egyébként csodásan omlós lett, bárcsak ne nyomná el az ízét a fehérbor...
Talán majd legközelebb sikerül, végül is, a szósz állaga most már nagyon jó lett. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- kb. 1 dl olaj
- 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- só
- bors
- kb. 3 dl fehérbor - legközelebb a fele víz, mert nagyon erős íze lett
A májat megmossuk. A lisztet összeforgatjuk a fűszerkeverékkel. Az olajat egy magas falú serpenyőbe öntjük - pattog, mint az állat -, hagyjuk melegedni, majd a fűszeres lisztbe forgatott májat hirtelen kisütjük benne. A májat egy kis tepsibe tesszük, a maradék olajban kanalanként elkeverjük a maradék lisztet. Nekem 5 evőkanál elég volt, olyasmi állagot kell kapni, mint amikor rántást csinálunk. Ezt lepirítjuk, majd jöhet bele apránként a bor és a víz, amíg egy kellemesen selymes, de még elég folyékony mártást kapunk, mint a képen.
Sózzuk, borsozzuk, majd mehet az egész a tepsibe, a májra. 180 fokon kb. 20 perc kell még neki, hogy puhára süljön.
Rizzsel, friss salátával tálaljuk.
Megjegyzések