Mákfagylalt
Nos, ez most valahogy nem akart sikerülni nekem. Pedig imádom a mák fagyit, annyi főzött fagyit csináltam már, azokkal nem szokott gond lenni. És most mégsem akart összejönni a dolog. Kezdtem azzal, hogy a literes tejszínt kibontás után végigöntöttem a konyhaszekrényen, nadrágomon, majd a padlón. Szerencsére maradt benne elég a fagyihoz, de hogy hogyan lehetek ennyire béna? Rejtély...
De csak összekevertem, felfőztem, hagytam pihenni, hűtöttem. A fagyigépet elsőre sikerült összeraknom. A járó gépbe beleöntöttem a fagyialapot, bár csak a háromnegyedét, mert nem fért bele az egész. Aztán egyszercsak kattogni kezdett, mint állat. Odaugrottam, kikapcsolom, igen, elakadt a lapát a tartály oldalára fagyott jégben... Úgyhogy dühömben átraktam a folyadékot egy dobozba és bevágtam a mélyhűtőbe, ne is lássam...
A fagyi egyébként nagyon finom lett, köszönöm Mohának a receptet, mert tényleg jó, még így is bőven jól lehetett kanalazni, csak ne lennék ennyire béna...
Hozzávalók, egy jó nagy adaghoz:
A tojássárgájákat jól felverem, ebbe jöhet a tejszín, a sűrített tej, a vanília és a mák, majd ment az egész ment a tűzhelyre, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felfőzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzom a tűzről, hozzáadom a csokit és folyamatosan keverem, amíg a csoki fel nem olvad. Hagyom kihűlni, majd meg a hűtőbe.
Másnap kicsit felverem, majd meg a fagyigépbe, amíg ki nem fagy.
De csak összekevertem, felfőztem, hagytam pihenni, hűtöttem. A fagyigépet elsőre sikerült összeraknom. A járó gépbe beleöntöttem a fagyialapot, bár csak a háromnegyedét, mert nem fért bele az egész. Aztán egyszercsak kattogni kezdett, mint állat. Odaugrottam, kikapcsolom, igen, elakadt a lapát a tartály oldalára fagyott jégben... Úgyhogy dühömben átraktam a folyadékot egy dobozba és bevágtam a mélyhűtőbe, ne is lássam...
A fagyi egyébként nagyon finom lett, köszönöm Mohának a receptet, mert tényleg jó, még így is bőven jól lehetett kanalazni, csak ne lennék ennyire béna...
Hozzávalók, egy jó nagy adaghoz:
- 6 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 1 tubus sűrített tej (170 gramm)
- 1 vanília kikapart belseje
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg fehércsoki
A tojássárgájákat jól felverem, ebbe jöhet a tejszín, a sűrített tej, a vanília és a mák, majd ment az egész ment a tűzhelyre, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felfőzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzom a tűzről, hozzáadom a csokit és folyamatosan keverem, amíg a csoki fel nem olvad. Hagyom kihűlni, majd meg a hűtőbe.
Másnap kicsit felverem, majd meg a fagyigépbe, amíg ki nem fagy.
Megjegyzések
Amúgy tejszínt takarítani a fél konyhából, brrrr, nem irigyellek.
Ma ismét szederlekvárt csináltam, még a fülem is maszatos volt :) van ez így...
Moha: legközelebb így fogok tenni :) A tejszínnel annyi szerencsém volt, hogy pár felmosással sikerült feltakarítani :D
Csibe: persze, kérhetsz, máris adom :)