Nektarinos kelt lepény
Egy ideig le kell állnom a könyvesboltba járással, mert otthagyom náluk a fél fizetésem :) Viszont hogy most jól bebizonyítsam, hogy milyen jó befektetés egy n+1-edik szakácskönyv beszerzése, már sütöttem is az egyikből egy lepényt. Eredetileg szilvás volt a terv, de aztán rájöttem, hogy bizony váltani kell, mert a szilvák... hát, maradjunk annyiban, hogy pálinkát még főzhetnék belőlük.
A könyv, amiről most szó van A legfinomabb sütemények címet viseli, és ha a többi is ilyen finom, akkor bizony megérdemli a nevét. Az eredménytől el vagyok ragadtatva, holnap szerzek szilvát, mert ezt bizony visszatapsolom.
Hozzávalók, 23 cm-es piteformához:- 1 dkg friss élesztő
- 0,75 dl langyos tej
- 4 dkg barnacukor
- 12,5 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 kisebb nektarin, kb. 30 dkg
Én a kenyérsütővel csináltam meg a tésztát, ha nem így jársz el, akkor futtasd fel az élesztőt a tejjel és egy csipet cukorral, majd gyúrd hozzá a cukor felét, a vajat, a tojást, a lisztet és a sót. Ha van kenyérsütőd, akkor csak mindent dobálj be az üstbe és bízd a gépre. Kb. 1 órát kell meleg helyen keleszteni.
Miután megkelt, átgyúrtam, szétnyomkodtam a formában, majd kiraktam a tetejét barackkal. Hagytam kelni 20 percig, közben begyújtottam a sütőt 180 fokra. Mielőtt betettem sülni a sütit, megszórtam a tetejét a maradék cukorral.
Kb. 20 perc alatt süt meg, de figyelj rá, nehogy megégjen.
Megjegyzések
Tényleg megérte :)
S mivel az én tányéromon van, kérek egy szeletet....vagy kettőt:)))
araniel: adom.