Őszköszöntő zöldségleves
Az ősz a kedvenc évszakom. Na, nem ez a nyálkás-taknyos-szürkeség, ami most megjelent, hanem az igazi. Amikor minden a meleg színskála különböző árnyalataiban játszik, a citromsárgától a narancson és a rozsdán át a gesztenyebarnáig. Az emberek csípős reggelre ébrednek, de van valami melegség abban, ahogy a napsugarak szétszóródnak a járdán, átszűrődnek a fák levelein. Azokat a reggeleket, amikor már a kedvenc kötött pulóveredben mész dolgozni, és élvezed reggel, ahogy beleburkolózol a puha melegségbe. A szellőket, ahogy felkavarják az ezerszínű avart az erdőben. A pirosló almát, a körtét, a szilvát, a szőlőt, a diót, a sütőtököt... A boldogságot, hogy a nyáron növesztett kincseket most mind elraktározhatjuk. A szüretet. A vénasszonyok nyarát. A puha, csíkos, kötött sálat, amit október elején már a nyaka köré teker az ember. A forralt bor, a tea, amitől átmelegszünk egy csípősebb nap után.
És a zöldségleves...
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4-5 szép szál sárgarépa
- 1 kisebb fej patiszon
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1,5 liter alaplé - zöldség, csirke, ami van, ha nincs, akkor leveskockából
- só
- bors
- 1 teáskanál curry
- 2 evőkanál tejföl
A vöröshagymát apróra vágjuk, a répát és a patiszont megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk. A csicseriborsót lecsöpögtetjük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, mehet rá a répa, pár perccel később a patiszon, sózzuk, borsozzuk, curryzzük, fedő alatt pároljuk. Jöhet rá az alaplé, lassú tűzön főzzük, amíg puha nem lesz. Ekkor megy bele a csicseriborsó, azzal csak össze kell melegíteni. Pürésítjük, belekeverjük a tejfölt, ellenőrizzük, hogy elég só van-e benne, és már lehet is enni :)
Megjegyzések
A recept nagyon tetszik. A fotó meg hihetetlenül jó. Tarthatnál nekem egy ilyen kis gyorstalpalót, hogy kell így fényképezni. Eddig akárhány gasztroblogon olvastam, valahogy sosem értettem meg a szakszavakkal teletűzdelt, vagy csak nagyvonalakban odavetett beszámolókat.
És téged láthatlak a kis bögrén tükröződni? :)
Araniel: A sütőtököt már én is nagyon nagyon várom, szerintem narancssárgára fogom enni magam belőle, ha végre lesz :) De majd jövő héten ellenőrzöm otthon az állományt, állítólag szépen nőnek...
A krumplid hogy bírja az időt?
A gyorstalpalón már gondolkodom, hogy írok róla pár szót, bár nem számítok szaktekintélynek a témában :) Folytatásos távoktatás sok fotóval, jöhet?
A folytatásos is jó lesz, csak próbáld majd úgy megírni, hogy én is megértsem :DDD
Nagyon szép színe van ennek a levesnek, tényleg őszi hangulatú. Tetszik a bevezető szöveg is:)
Énekli Ákos :-)
Na ilyen őszt szeretnénk, igaz?
:-)
A levesnek nagyon szép a színe, a bögre is csinos. :)
A napsütéses, enyhe őszt szeretem.
Ma is ahogy kisütött a nap, olyan "szeretemősz" illat lett :)
Chef Viki: igen, pont ilyet :)
Thrini: ó, a tavasz a másik kedvenc. Amikor előbújnak az első kis növények a földből :)
Csibe: igen, igen, az az illat :)