Almás lepény
Létezik, hogy nincs még fenn almás lepény recept a blogomon? Pedig nagyon szeretjük, otthon is mindig "rendelek" anyukámtól. Igazi őszi sütemény, a fahéjas illat meg, ami betölti az egész lakást. Na, Otthon-illata van, értitek :)
Most kölcsönkonyhában készült, szerintem gyönyörű lett, nem kell porcukor sem a tetejére.
Most kölcsönkonyhában készült, szerintem gyönyörű lett, nem kell porcukor sem a tetejére.
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2 tojás sárgája - a fehérje kell majd a kenéshez!
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 4-5 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál fahéj
Először a tésztát készítjük el: a lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral és a sóval, majd belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Fél órát hagyjuk pihenni, addig kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és készítsük el a tölteléket!
Az almát mossuk meg, vágjuk négybe, szabadítsuk meg a magházától. Reszeljük le. Ha nem félted az ujjad, akkor kézzel, de ha van célszerszám, akkor azzal. Szórjuk meg a cukorral és a fahéjjal, keverjük össze. Hagyjuk, amíg ereszt egy kis levet, majd fedő alatt pároljuk meg egy kicsit. Én nem szoktam alá vizet tenni, a kieresztett lé bőven elég. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát osszuk ketté, nyújtsuk ki a tepsi méretére mindkét részt. A tepsit kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele az első tésztalapot. Szurkáljuk meg, oszlassuk el rajta a tölteléket, majd mehet rá a másik lap. Szurkálás. Kenjük le tojásfehérjével, és toltjuk a sütőbe.
Kb. 40 perc kell neki, akkor jó, amikor kicsit megbarnul a teteje és bőven érezzük az illatát :)
Az almát mossuk meg, vágjuk négybe, szabadítsuk meg a magházától. Reszeljük le. Ha nem félted az ujjad, akkor kézzel, de ha van célszerszám, akkor azzal. Szórjuk meg a cukorral és a fahéjjal, keverjük össze. Hagyjuk, amíg ereszt egy kis levet, majd fedő alatt pároljuk meg egy kicsit. Én nem szoktam alá vizet tenni, a kieresztett lé bőven elég. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát osszuk ketté, nyújtsuk ki a tepsi méretére mindkét részt. A tepsit kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele az első tésztalapot. Szurkáljuk meg, oszlassuk el rajta a tölteléket, majd mehet rá a másik lap. Szurkálás. Kenjük le tojásfehérjével, és toltjuk a sütőbe.
Kb. 40 perc kell neki, akkor jó, amikor kicsit megbarnul a teteje és bőven érezzük az illatát :)
Megjegyzések
Andi/cuki: :)))
araniel: ez igazi anyu-süti :D
Ami: :))) örülök, hogy tetszik