Makaróni húsgolyóval
Magamhoz képest egészen könnyedén indult ez a vasárnap. Miután pénteken jégkockával fagytam, a tegnapi napot pedig sikerült átaludnom - aki nem bírja az éjszakázást... -, ma viszont reggel nyolckor kidobott az ágy, és fél 11-re már készen is volt az ebéd. Furcsa, de még soha nem ettünk ilyet, pedig mindig látom, hogy a "filmekben" ilyet esznek, ha valami egyszerűre és gyorsra vágynak.
Ezzel egy időben átestem a tűzkeresztségen a konzerv hámozott paradicsommal kapcsolatban. Minden tiszteletem azé, aki képest minden alkalommal nyers paradicsomot hámozni, kockázni főzni. Viszont jelenleg nem érek rá ilyesmire, és úgy gondolom, hogy a hámozott paradicsom is egy olyan dolog, aminek igenis állandó helye lesz a kamrában :)
Az étel előkészítése kb. 15 percet vesz igénybe, a főzés kb. 30 percet, úgyhogy tényleg extra gyors. A recept az új kedvenc szakácskönyvemből, a Rachel Allen által jegyzett Home Cookingból van, csupán annyit módosítottam rajta, hogy nem spagettivel, hanem makarónival készült. Igen, elfelejtettem, hogy nincs itthon spagetti. Megint...
Hozzávalók, 4 személyre:
A húsgolyókhoz:
- 45 dkg darált hús - ez most fél kg lett, így egyszerűbb számolni
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem - lehet szárított is*
- 1 evőkanál apróra vágott kakukkfű - szárított is lehet*
- 3 gerezd fokhagyma, szétzúzva
- 1 felvert tojás
- só
- bors
- 1-2 evőkanál olívaolaj
A szósz:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, szétzúzva
- 2 konzerv (410 g) darabolt paradicsom
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál apróra vágott majoranna - szárított is lehet*
- só - ezt Rachel nem írta, de szerintem egy kicsi azért kell
A tálaláshoz:
- 30 dkg makaróni
- só
- darált parmezán
*: Ha szárított fűszereket használsz, akkor kevesebb is elég (kb. a fele), mert azoknak sokkal erősebb az ízük, mint a frissnek.
Az elkészítést azzal kezdjük, hogy előkészítjük a húsgolyókat: a húst összegyúrjuk a petrezselyemmel, kakukkfűvel, fokhagymával, sóval, borssal és a tojással. Amikor teljesen homogén a massza, akkor hagyjuk kb. 10 percet állni, hogy a só végezze a dolgát, egy könnyen formázható masszát kell kapnunk, amiből már nem "esik ki" a hús. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, tányérra tesszük, majd be a hűtőbe, legalább fél órára. Legfeljebb 24 órát lehet a hűtőben, ha később tervezed használni, akkor le is fagyaszthatod.
A szószhoz a hagymát és a fokhagymát alacsony lángon pároljuk meg az olíva olajban, amíg meg nem barnul, Ekkor mehet rá a paradicsomkonzerv, a cukor és a majoranna. Alacsony lángon főzzük, kb. 30 percig.
Közben tegyük fel a makarónit sós vízben főni, majd csöpögtessük le és tartsuk melegen.
A húsgolyókat 1-2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg minden oldalon, kb. 10-12 perc kell, amíg átsülnek.
Most már csak be kell fejeznünk: a szósszal keverjük össze a makarónit, ültessük rá a golyókat, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal.
Megjegyzések
És nálam rendszeres vendég a konzerv, hámozott paradicsom, ami szerintem is nagyon praktikus!
A konzervből meg fel fogok tankolni. Megnéztem, nincs benne semmi felvállalhatatlan :)
A konzerv paradicsommal szerintem nincs semmi baj, őszintén megmondom, én mindig azt használtam eddig, nincs türelmem vacakolni vele házilag. És nagyon jó minőségűeket lehet kapni.
Nézz majd be hozzám légyszíke:))
Ildy: azt hiszem ezt a könyvet szépen lassan végig fogom főzni - na, jó, a tengeri herkentyűk kimaradnak, amíg nem lesz tengerpartunk :) -, annyira jó :) Kíváncsi vagyok, hogy ki fogják-e adni magyarul, szerintem sokan megvennék.
Fura, de eddig ilyen hámozott-daraboltat nem használtam, csak a sűrítettet. De ez is nyerő :)
DebiGabi: hehe, akkor csak én maradtam ki eddig belőle? :D Lassan érő típus vagyok... Rohanok hozzád.
Bianka: bizony :)