Málnás blondie
Egy vallomással tartozom mindenkinek. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom valaha mondani, sőt, ha pár hónapja kérdeztek, hevesen tiltakoztam volna ellene, de most ki kell mondanom: szeretem a FarmVille-t. Nem zabálja fel a napomat, nem tesz függővé, viszont pontosan annyi időre leköt, amennyire szükségem van. Az egész azzal kezdődött, hogy csak gyűltek, gyűltek a mindenféle kérések facebookon, aztán egy napon, amikor itthon feküdtem a kanapéhoz kötve, úgy gondoltam, kipróbálom. Nem mondanám, hogy szerelem volt első kattintásra, mert kezdetben baromi kevés dolgot lehet benne csinálni és baromi sokat kell várni. Aztán szépen lassan, ahogy haladtam benne előre, egyre jobban megtetszett. Úgyhogy mostanában, amikor kedvem tartja, vagy unatkozom, akkor bemegyek a farmra és kattintgatok. Amikor meg nem, akkor nem vetek semmit, felé sem nézek.
Pár hete eljutottam arra a szintre, amikor már nem csak vet-arat-etet az ember, hanem mindenféle dolgokat tud készíteni is. Én a pékséget választottam, ott sütöm a mindenféle virtuális finomságokat. Van viszont egy, ami nagyon megfogott. A málnás blondie. Annyira gusztusosan van megrajzolva, hogy én bizony kíváncsi lettem, hogy milyen lehet ez a süti a valóságban.
A receptet nem kellett sokat keresnem, az első oldalon megtaláltam Az Amerikai Háziasszony - így, nagy betűkkel -, azaz Martha Stewart oldalán a megfelelőnek tűnő mandulás változatot. Mennyei. Mennyei. Mennyei. És még csak nem is kell 6 óra, hogy elkészüljön :)
Hozzávalók, egy 26 cm-es tepsihez:
- 12,5 dkg vaj
- 1 és 2/3 bögre liszt ( a bögre nálam 2,5 dl)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 bögre barna cukor
- 2 nagy tojás - M-es méretből 3
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre mandulaforgács
- 25 dkg málna - én fagyasztottat használtam
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint vajazzuk ki. A lisztet keverjük el a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot, keverjük simára. Mehet hozzá a lisztes keverék, majd a mandula 3/4 része is. Eddig a pontig nyugodtan csinálhatod robotgéppel is. Ezután én a málna nagy részét - kb. szintén a 3/4-ét - beleforgattam egy lapát segítségével, igyekeztem nem összetörni.
Terítsük el a masszát a tepsiben, egyengessük el a tetejét, szórjuk rá a maradék málnát és mandulát, majd mehet az előmelegített sütőbe, amíg teljesen át nem sül. Ez kb. 50-55 perc, de figyelj rá oda, mert minden sütő más!
Miután kihűlt, vágjuk kockákra, ha igény van rá - nekem már nem volt - szórjuk meg porcukorral.
Megjegyzések
Most répatorta jön, vagy esetleg kávés-szedres szelet??D Azt is megkóstolnám!:)
Maryenne: tényleg az, érdemes kipróbálni, akár más gyümölccsel is.
Ms.Poppy: Igen, kocka vagyok :D A barátom mondta, hogy na, tessék, mégis van haszna is a FV-nek :))
Lilla: :D
Ami: köszi :)
trinity: répatortát még nem tudok - blogon már volt -, de a triplabogyós pite meg a kávés-szedres meg a mogyoróvajas keksz meg a sütőtökös kenyér... Vannak lehetőségek :)
Jó ötlet, végigsütjük a blogon is a FV-t:DD Én már azt várom, ott is bővítsék a repertoárt:)
Nem vagyok egy kicsit defektes?
:-D
Azért a te blondie-d ezerszer jobban néz ki mint a farmon és tuti finomabb is!
Belly: nem vagy defektes :) vagy én is az vagyok, ki tudja :) Vannak gusztusos dolgok fenn :D
találtam egy ilyet. egészen úgy néz ki mint a játékban....
:-)
nekem a nyers cukkini a furcsa. hőkezelve bárhol bármikor. de nyersen fura. pedig az uborkát meg általában nyersen esszük... csuda dolgok ezek :-D