Sütőtökös muffin
Nos, akkor kezdjük az idei halloweeni menüt, hölgyeim és uraim. A Halloween a kedvenc ünnepem, úgy vagyok vele, mint Szepyke a Karácsonnyal. Ez a kelta régi év vége, november elsején pedig kezdődik az új. Elbúcsúzunk a régi évtől, a rossz szokásoktól, a halottainkra emlékezünk és útjukra engedjük őket, eloltjuk a régi tüzet, gyújtunk egy újat, a levegő megtelik varázslattal és a sülő sütőtök édes illatával, és bár az ünnep az elmúlásról szól, mégis tele van vidámsággal, mert tudjuk, hogy valami új kezdődik. Ez a vidámság, kacagás, ugratás, trick-or-treat, vigyorgó töklámpák, a pozitív energia áramlása, nos, ez hiányzik nekem a többi ünnepből, ezért lett ez a "jövevény" ünnep a kedvenc :)
A tavalyi ünnepi vacsorából kiindulva idén kicsit előre dolgoztam. Tavaly csodás volt a vacsora, csak az volt a gond, hogy mivel reggel nyolc óta folyamatosan sütöttem-főztem-takarítottam, mire felálltunk az asztaltól, én szabályosan elaludtam a kanapén a fáradtságtól. Idén ez másképp lesz, a feladatokat szétosztottam két napra, így vasárnapra már csak a köretek elkészítése és a díszítés marad.
Ami mindenképpen elkészíthető előbb, azok a boszorkányujjak - recept ITT -, a főétel hús része, amit majd csak melegíteni kell egy kicsit a sütőben, a pite, aminek egyébként is ki kell hűlnie, és a muffin, amiből majd a cupcake lesz.
Elsőként tehát nézzük a muffint. Jamie Oliver Jamie at home című könyvéből van a recept. A kiindulási ötlet az, hogy egy olyan sütőtökös muffint csináljunk, mint a répatorta, szóval a szokásos sütős módszer helyett a nyers tököt fogjuk lereszelni és belekeverni a tésztába. Nekem nagyon tetszik, ha pedig nem akarod beavatni a vendégeket abba, hogy tulajdonképpen tököt esznek. Nos, észre sem veszik.
Volt egy kis balesetünk az első adaggal, de a második már TÖK-életes lett. Igen, ismét megfogadom, hogy egyesével, kis tálba ütöm fel a tojást :)
- 40 dkg sütőtök, nyersen, megpucolva
3520 dkg barna cukor - ezt azért Jamie sem gondolhatja komolyan, így is elég édes- 4 nagy tojás
- 1 csipet só
- 30 dkg liszt
- 2 púpozott teáskanál sütőpor
- 1 marék dió, durvára törve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 175 ml olaj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A sütőtököt a lereszeljük, azon az oldalon, ahol az almát szoktuk. Ha van aprítód, nyugodtan csináld azzal, legalább megmarad az összes ujjad :)
A tojást keverjük el az olajjal és a cukorral, majd mehet bele a liszt, a sütőpor, a só, a fahéj, a dió és a sütőtök. Alaposan keverjük el, de nem kell teljesen simára keverni, épp, hogy csak összevegyüljön.
A muffinsütőt béleljük ki papírral, majd kanalazzuk bele a masszát és kb. 20-25 perc alatt süssük barnára. Rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések
A fotó meg hihetetlen jó lett!
Ms. Poppy: köszi :)))
Bianka: köszi :)
Ezt meg kell csinálnom :)