Aszalt szilvával töltött karaj
Tegnap sikerült összehoznom egy brutális családi ebédet. Ez csodás dolog, mert olyan régen csináltam már ennyiféle dolgot egy fogáshoz, jó volt elszöszmötölni vele. A karaj gyönyörűre sült, a hús foszlós lett, a bőre pedig olyan ropogós, hogy hmmm....
A kertben szedtem kelbimbót, végre voltak elég nagyok a töveken, amiket már lehet enni, ezt megpároltam egy kis fokhagymával. Csináltam még hagymás tört krumplit, és egy kis almaszószt, ami nagyon jót tett a húsnak.
Ha még nincs ötlet vasárnapi ebédhez, nos itt van egy :) Csak aztán a bőrön ne tessék összeveszni!
- 1 egész bőrös karaj
- 15 dkg aszalt szilva
- só
- bors
- 1 kis csokor friss zsálya
- kb. 4 dl víz
A hússal nincs sok dolgunk. Megmossuk, a bőrös részt bevagdossuk - tapétakéssel a legegyszerűbb -, de vigyázunk, hogy a zsírba ne vágjunk bele. Egy fakanál nyelét használva lyukat fúrunk a húsba és beledugdossuk a szilvát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük egy sütőtálba. Köré szórjuk a zsályát, aláöntjük a vizet, majd rátesszük a fedőt. Nekem olyan sütőtálam van, amiben van alul rács, így aztán a hús nem érintkezett a vízzel, csak párolódott a gőzben.
A tál ment a hideg sütőbe, bekapcsoltam 180 fokra, és sütöttem kb. 2 órát. Amikor szépen megpirult mindenhol, levettem a tetejét, meglocsoltam a kisült szafttal és sütöttem addig, amíg a bőr a tetején hólyagosra nem sült.
Az almaszószhoz:
Megpucoltam és kivettem a magházát 3 almának, ezeket felkockáztam, összeforgattam egy evőkanál fahéjjal és egy evőkanál keményítővel, adtam hozzá kb. 2 dl vizet, majd fedő alatt puhára főztem. Tálaláskor érdemes ezzel meglocsolni a húst.
Megjegyzések
Nálunk a bőrt szerintem lenyúlná a kicsilány, egyedül az egészet..